Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dáme videohovor? ptají se strážníci lidí v Brně. Novinku odkoukali od záchranářů

Moderní způsob, jak lépe pomoct volajícím na linku 156, nyní využívají strážci zákona v Brně. V naléhavých situacích lidem přes textovku nabídnou videohovor, chat v cizím jazyce nebo je přes mobil lokalizují. Novinku městská policie okoukala od zdravotníků záchranné služby.

Zaměstnanci na operačním středisku městské policie v jihomoravské metropoli se radují z nového systému komunikace. Když je lidé v nouzi kontaktují, strážníci pomocí jednoho kliknutí na odkaz v SMS zprávě díky portálu Bezpečí zjistí všechny potřebné informace včetně lokality, kde se volající nachází.

„Nabízí se hned několik velmi užitečných možností využití. Běžně se stává, že svědci zpovzdálí pronásledují pachatele. Poskytnutím polohy odpadá našim operátorům nutnost neustále se doptávat. Údaje jsou navíc zcela přesné, zatímco rozrušení lidé někdy nedokážou dobře popsat, kde se nacházejí,“ vysvětlil ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Po vzoru záchranářů

Rozhodnutí o využití moderní technologie je vždy na konkrétním strážníkovi. Pokud uživatel odsouhlasí přístup ke kameře, spustí se videohovor a operátor má tak „oči“ přímo na místě události. Pořízený záznam navíc může později posloužit jako cenný důkaz. Celý proces přitom není nikterak zdlouhavý, uživatel si neinstaluje žádnou aplikaci, stačí mít pouze chytrý telefon s internetem. Součástí systému je také chat s automatickým překladem do několika jazyků a možností zasílání fotografií rovnou na dispečink.

„Podnět ke vzniku portálu přišel přímo od městských policií. Viděly, jak funguje aplikace Záchranka pro záchrannou službu a oslovily nás, zda bychom jej mohli přizpůsobit potřebám strážníků,“ řekl Filip Maleňák, jenž je autorem aplikace Záchranka, která se hlídačům veřejného pořádku zalíbila.

Projekt začal vznikat zhruba před půl rokem a od té doby se do něj zapojily složky v Brně, Plzni, Karlových Varech a Zlíně. Týmu aplikace Záchranka se podařilo portál Bezpečí propojit také se systémy záchranné služby. Díky tomu bude možné po domluvě městské policie a krajských záchranářů informace předávat nejen slovně, ale i datovou cestou, což při zásahu urychlí a zjednoduší jejich spolupráci.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Brno, Jitka Koudelová

Štítky Brno, strážníci, krimi, MP Brno, bezpečnost, mobil, technologie, záchranná služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dáme videohovor? ptají se strážníci lidí v Brně. Novinku odkoukali od záchranářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.