Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Právníci z Brna se zlobí na železničáře. Potrestali je za špatně zadanou zakázku

Obočí pozvedli odborníci z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚHOS), když prověřovali zakázku Správy železnic v úseku Hájek – Dalovice. Právníci zjistili, že příprava stavby nesplňuje patřičné náležitosti a udělili státnímu podniku 150 tisíc korun.

Zakázku zadali železničáři zhotoviteli, aby opravil havarijní stav náspu. Koleje se mezi Hájkem a Dalovicemi doslova se propadly, a tak byla potřeba rekonstrukce. Želzeničáři ale chybovali při zadávní projektu. „Správa železnic v rozporu se zákonem o zadávání veřejných zakázek rozdělila předmět sektorové veřejné zakázky na opravu havarijního stavu náspu v úseku Hájek – Dalovice a opravu svršku a trakčního vedení v úseku Hájek - Dalovice tak, že došlo ke snížení předpokládané hodnoty veřejné zakázky, kterou pak zadala mimo zadávací řízení uzavřením dvou smluv o dílo," sdělil mluvčí ÚHOS Martin Švanda

Správa železnic uskutečnila opravy úseku železniční trati v průběhu roku 2020. Zadala dvě samostatná poptávková řízení, na jejichž základě následně uzavřela dvě smlouvy o stavebních pracích.

Úřad prokázal, že předmět plnění obou smluv o dílo spolu věcně, místně, funkčně i časově souvisí, jedná se tedy o jednu veřejnou zakázku, jejíž celková předpokládaná hodnota vzniká součtem předpokládaných hodnot obou poptávkových řízení, tj. 155 620 000 korun a přesahuje finanční limit pro nadlimitní veřejné zakázky na stavební práce. Zadavatel měl povinnost zadat nadlimitní sektorovou veřejnou zakázku v odpovídajícím druhu zadávacího řízení,“ dodal Švanda.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stavby Karlovarska

Štítky Karlovy Vary, Brno, ÚHOS, Pokuta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Právníci z Brna se zlobí na železničáře. Potrestali je za špatně zadanou zakázku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.