Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brno čelí kritice za opravené náměstí. Lidé moknou pod přístřešky na zastávce a blokuje je zábradlí

S velkými ambicemi a elánem se loni pustila moravské metropole do částečné rekonstrukce Mendlova náměstí. Dopravní uzel za dvě stě milionů získal designové zastávky, dlažbu nebo mobiliář. Jenže nadšení z výsledné podoby ve městě rozhodně nepanuje.

Oprava takzvaného Mendláku se v Brně řeší desítky let. Místo navzdory svému názvu dlouhodobě neplní funkci náměstí a lidé ho využívají primárně jako nevzhledný přestupní uzel, jemuž autentičnost dodávají hloučky bezdomovců. Jako ideální přežitost k proměně se městu jevilo dvousté výročí od narození Gregora Mendela. Jenže magistrát slibovanou opravu do loňského července nestihl, a tak se kulatiny otce genetiky slavily na rozkopaném place.

Po několikaměsíčním zpoždění nyní oznámil magistrát, že má hotovo a na úterý chystá slavnostní stříhání pásky. Radost z otevíračky ale kalí politikům, architektům i nositelům Mendelova odkazu ostrá kritika veřejnosti. „Je dobře, že město přistoupilo k úpravě náměstí, protože jeho dřívější podoba byla strašná. Problém celé rekonstrukce je ale v detailech. Instalované zábradlí vytváří pro chodce zbytečnou bariéru. Instalovaný mobiliář je volně rozházený, lavičky jsou kovové, tedy studené a nikdo na nich nechce sedět. Přístřešky na zastávkách cestující neochrání před větrem ani deštěm. Celý výsledek tak působí spíše jako designová výstava architektů než funkční veřejný prostor,“ popsal Drbně opoziční zastupitel Marek Lahoda (Piráti).

Kvůli zábradlí musí lidé nástupiště zdlouhavě obcházet, aby se dostali na šalinu. Foto: Aneta Šamšulová

Zábradlí řešíme a přístřeškem proti bezdomovcům

Stížnosti Brňanů se dostaly až k nejvyšším představitelům radnice. Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že zábradlí by po jednáních s Drážním úřadem mohlo zmizet. „Zástupce Drážního úřadu prozatím ústně připustil možnost, že tolik diskutované zábradlí u tramvajové zastávky může být přerušeno dvěma několikametrovými průchody. Pokud to povolí stavební úřad, nic nebrání tomu, aby se část zábradlí demontovala a plocha dodláždila. Byl by to rozumný kompromis mezi předpisy a smysluplným užíváním veřejného prostoru,“ klidnila vášně Vaňková.

Postup a řešení brání rovněž architekti, na které město vsadilo, aby přeměnili prostor. Například podle jejich tvrzení má umístění i forma mobiliáře jasné opodstatnění. „Kromě standardních požadavků na mobiliář, jako je funkčnost, životnost, kvalita a vzhled, zde bylo zdůrazňováno, že by lavičky ani přístřešky neměly umožňovat pobývání problémových osob. S tímto jevem se Mendlovo náměstí dlouhodobě potýká a takto obsazené přístřešky ze zkušeností cestující stejně nevyužívají,“ řekla Šárka Kubinová, architektka ze studia Chybik+Krystof, které mělo projekt společně s dílnou architekta Palaščáka a Sendlera na starost. 

Podle Kubínové se vedla ohledně mobiliáře dlouhá diskuze. „Zvolené přístřešky byly vybrány, protože pro krátkodobý pobyt čekání na spoj s ochranou proti nepřízní počasí pomohou, nevytvářejí bariéry v území, jsou velmi odolné proti vandalismu, v létě poskytnou stín lépe než skleněné boxy a pomohou ochlazením zelenými střechami,“ uvedla.

V Brně instalovali novou sochu na nerovný povrch. Někde se stala chyba, tuší ve městě

Na brněnském náměstí Mendlově náměstí netrpělivě lidé vyhlíží odhalení nového uměleckého kousku na počest Johana Gregora Mendela. Při instalaci dvacetimilionového díla ale nastaly neočekávané problémy. Opravený povrch není povrch rovný, a tak...

"Banální" socha za dvacet milionů 

Ohledně úprav lidé řeší rovněž nedostatek zeleně. Podle Kubínové ale je po rekonstrukci na náměstí zeleně více. „Potřeba zeleně na náměstí pro zlepšení mikroklimatu je řešena vysazením výše zmíněných tří desítek vzrostlých stromů a zelenými střechami všech zastávkových přístřešků, které budou osazeny na jaře,“ vysvětlila.

S tvrzením odbornice ale mnozí nesouhlasí a vinu odnáší politici. „Kdo tenhle šlendrián převzal bude asi s betonáři jedna ruka. Místo kvalitních oprav silnic, které používají tisíce lidí denně, socha za 20 milionů a zmršená rekonstrukce náměstí,“ vyjadřoval se například na Facebooku ostře Jiří Kment (SPD), který narážel na nové umělecké dílo Hrachovina, jež si rovněž v úterý odbude premiéru.

Dílo sochaře Jaromíra Garguláka je rovněž terčem kritických slov. Umělcův nápad získal nejvíce přízně porotců architektonické soutěže pořádané neziskovkou Společně. Odborníci na umění ale hned po vyhlášení výsledků označili dvaceti milionové dílo za banální. Rozpaky neskončily ani potom. Minulý týden po instalaci zjistili v Brně, že je křivá dlažba, a tak monument pracovníci znovu rozebrali a upravují povrch, aby se vše do úterní tiskové konference stihlo.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Mendlovo náměstí, Rekonstrukce, Architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Bura

To je humus a cestující si ani nesedne,a ještě ta Pravá barvička pro Pítra pola.

Pondělí, 20. února 2023, 15:16Odpovědět

Maxi BubbleTea

Pokud moc prší a fouká, neno sněží, zalezu si klidně pod stříšku i za bezdomovcem - pokud se neprojevuje nějak "nebezpečně". Na lavičky si radši nesedám skoro nikdy a nikde, tam ty kovové chápu, i s těmi rozdělovači, přijde mi to jako rozumné řešení.

Pondělí, 20. února 2023, 12:29Odpovědět

Sed Onn

Plotní, prostor kolem Zvonařky, Poříčí.. za to už měl fakt jít někdo sedět nebo dostat přes hubu. Fakt skoro neuvěřitelný. Prepare na stadion a lanovka.

Pondělí, 20. února 2023, 08:00Odpovědět

Libor Burian

Lichvářská mafie vede svět od krizí ke krizím a od válek k válkám prostřednictvím bílých koňů, loutek, komediantů, válečných trpaslíků, kudlanek, trubců, převlečených soudruhů soukmenovců neschopných něco skutečně dělat pro obyvatele země kde žijí jak vidíme i u nás, jsou všude, sedí všude kolem nás, vyplácejí si násobky imaginární průměrné'mzdy opravdu pracujících lidí a smějí se nám. Čeká se na Žižku. Konec zeleně smutná, asi moc práce. K donům pablům písně Sami, Kabáti Colorado, Věštec Ivan Řekni kde ty prachy jsou, aktuální Pokàč Sexuální násilí. Socha je zajímavá na prohlížení.

Sobota, 18. února 2023, 10:51Odpovědět

Marie Glanczová

hlavně že si radní v čele s Vaňkovou na tomto naplnili kapsu- postavit je tam za deště a větru na hodinku...opravdu co je v Brně za architekty a hlavně schvalování radními to hnus

Sobota, 18. února 2023, 10:35Odpovědět

Radovan Rossi

Ještě by mě zajímala cena za ten architektonický skvost, rozuměj přístřešek. Takové traverzy natřené základovkou prodávají v Barku na váhu za 14 Kč/kg :-D Prostě obludnost největší. By mě zajímalo, kam konšelé s architekty chodí pro matroš, evidentně to je luxusní vzorek.

Pátek, 17. února 2023, 20:36Odpovědět

Baron Kocharovski

DAS IST HRŮZA! :-((( a kde jsou ty stromy, lavičky, přístřešky?! :-OOO strom NIKDE ŽÁDNÝ, lavička pro "jednoho" na celé náměstí a přístřešky - TO SI DĚLÁTE PR*DEL?! sníh, déšť..., stačí když tafouká a VŠICHNI budou mokří až za ušima! VAŇKOVÁ a ty její kecy v tv, že přístřešek nemá sloužit před deštěm... A NA CO TAM TEDY JSOU?! doufám, že BRZY nejen vaňková, kerndl, oba kotěrovi, blažek... skončí v BASE! KRIMINÁLNÍCI! :-(((

Pátek, 17. února 2023, 18:54Odpovědět

Freya Odin

...a ještě jen takový malý dotázek nějaká příroda a zeleň-trávník,keř....to bude v létě rozpálená krása... Stydím se za to, že jsem Brňák, naštěstí mám kam utéct do krásné přírody a nezůstávat v tom "asfalto-dlaždicovém Brně...a jednou se do Brna už nevrátím a myslím mě to vůbec nebude chybět. Doufám že se tihle amatéři nepustí něco modernizovat třeba v Žabovřeskách a jiných ještě ZELENÝCH částech....

Pátek, 17. února 2023, 17:17Odpovědět

Freya Odin

To už je jako hotové??? :-))) Tak to je nádhera k NIČEMU! Kdo to vymyslel měl by se stydět, FUNKČNOST - 0, SOCHA K OVNU rozhodně ne k okrase a náměstí HNUS. Dříve alespoň funkční. Krásně si jen někdo namastil kapsu, jistě NĚČÍ kamarád či rodina :-))) Co se divíme celej "čestnej" magistrát...prožranej až na morek čestností od r. 2018....

Pátek, 17. února 2023, 17:05Odpovědět

Jiří Peš

V ten Brně só opravdu "schopní" architekti. Hnusný ploty na Plotní a teď Mendlák. Fakt neuvěřitelný.

Pátek, 17. února 2023, 16:22Odpovědět

Diskutér T.

Podle Kubínové se vedla ohledně mobiliáře dlouhá diskuze. „Zvolené přístřešky byly vybrány, protože pro krátkodobý pobyt čekání na spoj s ochranou proti nepřízní počasí pomohou, nevytvářejí bariéry v území, jsou velmi odolné proti vandalismu, v létě poskytnou stín lépe než skleněné boxy a pomohou ochlazením zelenými střechami,“ uvedla Kubínová. NO TO MÁME TADY ZKUŠENOU ŽENŠTINU A JAK KRÁSNĚ SE ROZVYKLÁDALA O NIČEM!!!!! KUBÍNOVÁ jezdí autem, tak jí nic nevadí - nějaký zmokání - AUTO MÁ PŘECE STŘECHU, TAK CO????KOKOKOKO....

Pátek, 17. února 2023, 15:33Odpovědět

Brno čelí kritice za opravené náměstí. Lidé moknou pod přístřešky na zastávce a blokuje je zábradlí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.