Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tisíce lidí mrzly v Brně v nekonečné frontě na pamětní tisícovku

, aktualizováno 8. února 2023, 10:40

Téměř kilometr dlouhá fronta se od časných ranních hodin táhne od brněnské pobočky České národní banky. Tisíce lidí čekají v mrazech na tisícikorunu s přetiskem, kterou banka vydala k třicátému výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny.

První zájemci se štosovali v moravské metropoli před budovou České národní banky (ČNB) v Roosveltově ulici od včerejších jedenácti hodin večer. Mnozí zájemci se na akci vybavili a vzali si s sebou deky, teplý čaj nebo chlebníky. Samozřejmostí je také teplé oblečení, jelikož ráno dosahovaly teploty až k minus osmi stupňům.

„Čekám tu od pěti ráno. V práci jsem si vzal volno. Bohužel už to bylo přede mnou několik desítek lidí. Sám jsem si vzal s sebou termosku s horkým čajem a deku. Zrovna dneska je totiž hrozná zima, ale dá se to zvládnout,“ popsal Drbně třicetiletý Petr, který přijel do Brna vlakem z Židlochovic na Brněnsku.

Sám se považuje za sběratele a s podobným vyčkáváním už má bohaté zkušenosti. Před budovou banky stál také před čtyřmi lety. Tehdy ČNB vydávala pamětní dvacetikorunu. Podle Petra se jedná o mimořádnou událost, kterou si nikdo nemůže nechat ujít.

Bankovku s přetiskem vyměňují úředníci za běžně užívanou tisícikorunu. Fronta se v Brně klikatí od Rooseveltovy, přes Jánskou až k Masarykově ulici. První šťastlivci se dočkali pamětní bankovky o půl osmé ráno, kdy budova otevřela. Otevřeno bude mít brněnská pobočka až do čtvrté hodiny odpoledne.

Podle odborníků je žádaná bankovka podobná jiným výročním papírovým platidlům vydávaným Českou národní bankou. „Je to spíše sběratelský kousek než investice. Sběratelé touží po bankovkách a mincích s omezeným nákladem, a tak je pravděpodobné, že se objeví jak u sběratelů, kteří trpělivě čekají ve frontě na výměnu, tak i u překupníků zboží, kteří čekají ve frontě za účelem rychlého zisku. Sběratelé, kteří nemohou čekat ve frontě, jsou ochotni za bankovku zaplatit i několikanásobně více," vysvětlil specialista Jan Macko z Numismatiky Ostrava.


Tisícikorunovou bankovku vydala ČNB k třicátému výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny.  FOTO: ČNB

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kateřina Benáčková

Štítky Brno, Fronta, ČNB, Fronta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Tak přece jen se to některým vyplatilo - TY TY TY TY TO BUDEŠ PLATITI, jak zpívala naše dítka ve školkách - a tady je znám výsledek ze včerejška - Už nyní se našli lidé, kteří několik hodin po vydání, prodávají bankovku na Aukru za deset tisíc korun. Několikahodinové čekání v zimě tak někteří chtějí proměnit v pěknou sumu.....českej člověk se nezapře! Jak pravil VIETNAMEC v Básnících, v posledním díle - LEVNĚ NAKUPOVAT, DRAZE PRODÁVAT A POZDĚ PLATIT FAKTURY - Učíme se od asijatů velmi rychle......

Čtvrtek, 9. února 2023, 14:02Odpovědět

Diskutér T.

AK VIDÍTE OBČANÉ, JAK SE DÁ UŠETŘIT ZA TOPENÍ - AT´ ŽIJÍ FRONTY NA VŠECHNO.....NAČ DOMA TOPIT, KDYŽ SE ZAHŘEJETE VE FRONTĚ NO TŘEBA DNES NA NOVÝ LITR....„Čekám tu od pěti ráno. Bohužel už to bylo přede mnou několik desítek lidí. Sám jsem si vzal s sebou termosku s horkým čajem a deku. Zrovna dneska je totiž hrozná zima, ale dá se to zvládnout,“ popsal Drbně třicetiletý Petr, který přijel do Brna vlakem z Židlochovic na Brněnsku.... ......NO A - MĚL JI - NENÍ, CO DODAT...

Středa, 8. února 2023, 18:25Odpovědět

Jan Kudera

Blázni

Středa, 8. února 2023, 16:36Odpovědět

Tisíce lidí mrzly v Brně v nekonečné frontě na pamětní tisícovku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.