Počasí dnes30 °C, zítra24 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Hasiči vyráží na záchrannou misi. Do Turecka odlétají i lékaři z Brna

Záchranná mise tam, kde je to aktuálně nejvíce potřeba, čeká dva lékaře z brněnské Úrazové nemocnice (ÚN). Dvojice se vydá na Blízký východ, který zasáhlo ničivé zemětřesení. Po přírodní katastrofě zůstal v oblasti nespočet zraněných a více než dva tisíce mrtvých.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály zasáhlo Turecko a Sýrii v pondělí nad ránem. Na jihovýchodě Turecka se další vlna ozvala také dopoledne. S následky přírodní katastrofy, která je podle odborníků nejsilnějším zemětřesením na daném územím od roku 1939, přijíždějí pomáhat organizace z celého světa. Na cestu se vydají také dva brněnští doktoři.

Lékaři z Úrazové nemocnice se přidají k výpravě hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje. „Máme připravený USAR tým pro zemětřesením zasažené Turecko. Reagujeme tímto na poptávku, kterou jsme ráno obdrželi stran Turecka, a ihned začali předpřipravovat celý osmašedesátičlenný tým pro cestu," uvedl Hasičský záchranný sbor České republiky na Twitteru.

Pomohou i vycvičení psi

Záchranné mise se zúčastní také čeští záchranáři či strážníci se psy. Odlet z České republiky je naplánovaný ještě na dnešní den. V Turecku nyní bojují záchranné složky s nepříznivým počasím, za kterého se snaží vyprostit tisíce zraněných a zemřelých z trosek zničených budov. Počet obětí neštěstí bude podle odhadů nadále stoupat. 

Oba vyslaní brněnští lékaři jsou zkušenými členy trauma týmu Úrazové nemocnice. Ten se v minulosti účastnil misí v Arménii i Íránu. Partnerství mezi zdravotnickým zařízením a hasiči trvá dlouhodobě. „Spolupráce se postupně prohlubovala, dnes jsou naši lékaři klíčovou součástí USAR odřadu ČR, tedy týmu pro vyproštění a záchranu postižených při katastrofě," řekl vedoucí lékař trauma týmu ÚN Radek Veselý.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS ČR

Štítky usar, pomoc, zemětřesení, přírodní katastrofa, turecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči vyráží na záchrannou misi. Do Turecka odlétají i lékaři z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.