Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pojišťovna přestala nemocnému nevidomému muži proplácet cesty do nemocnice. Zasáhl ombudsman

Na stůl veřejného ochránce práv se dostal případ nevidomého Petra, který se dlouhodobě léčí se závažnými problémy. Kvůli zdraví dojíždí devětapadesátiletý muž do pražské nemocnice. Po letech ho však zdravotní pojišťovna informovala, že další cesty už plně neproplatí.

Na kontroly jezdí těžce nemocný Petr, který je po transplantaci ledviny a slinivky, do pražského IKEMu již šestnáct let. Jeho zdravotní pojišťovna se ale nyní rozhodla, že dlouhé cesty do specializovaného zdravotnického zařízení přestane proplácet v plné výši. Argumentem bylo, že stejnou péči mohou Petrovi poskytnout lékaři v bližší fakultní nemocnici v Ostravě.

Podle zákona má nárok na proplacení přepravy pacient, který potřebuje k převozu sanitku nebo vozidlo řízené jinou osobou. „V tom případě pojištěnci přísluší náhrada cestovních nákladů ve výši odpovídající vzdálenosti nejbližšího poskytovatele zdravotních služeb, který má smlouvu s jeho zdravotní pojišťovnou a který je schopen potřebnou péči poskytnout," vysvětlila původní argument pojišťovny mluvčí ombudsmana Markéta Bočková.

Nevidomý masér se kvůli věci obrátil na veřejného ochránce práv Stanislava Křečka. Za poslední čtyři cesty na kontroly mu totiž pojišťovna proplatila jen 1 600 korun, což je částka, která odpovídá nákladům na cesty do Ostravy. Po zásahu ombudsmana otevřela zdravotní pojišťovna případ znovu.

„Zohlednila pak potvrzení ostravské nemocnice, že v případě pana Petra jde o vysoce specializovanou problematiku a o pacienta po kombinované transplantaci dvou orgánů by měli i nadále pečovat lékaři právě v IKEMu. Pojišťovna následně panu Petrovi za cesty do Prahy doplatila necelých čtrnáct tisíc korun," uvedla k případu Bočková.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky nemocnice, ombudsman, zdravotní pojišťovna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojišťovna přestala nemocnému nevidomému muži proplácet cesty do nemocnice. Zasáhl ombudsman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.