Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno zkontroluje privatizace městských bytů od revoluce. Navrhl to Hladík

Kontrolní výbor brněnského zastupitelstva prověří privatizaci městských bytů ve všech městských částech. Rozhodli o tom dnes zastupitelé. Prověření už dříve u městské části Brno-střed žádal primátorčin náměstek Robert Kerndl (ODS) kvůli tomu, že se jeho jméno objevilo v médiích v souvislosti se získáním bytů od města. Na návrh zastupitele Petra Hladíka (KDU-ČSL) se však kontrola dotkne privatizací ve všech městských částech. Hladík řekl, že to navrhl na celé období od revoluce, což se odhadem může týkat tisíců bytů.

Předseda kontrolního výboru Tomáš Skřička (SPD) na základě dřívější žádosti Kerndla navrhoval kontrolu pouze části vybraných privatizací bytů. Nakonec ale zastupitelé padesáti hlasy podpořili Hladíkův rozšířený návrh, jeden zastupitel se zdržel. „Neměly by být kontrolované jen byty v Brně-středu, ale i na Brně-severu, v Židenicích a všech městských částech. A to od revoluce až do současnosti. Jsou to odhadem tisíce případů, ale máme uvolněného předsedu kontrolního výboru. Já jsem si o sobě taky ledasco přečetl a byl bych rád, aby se prověřily všechny záležitosti i do historie," řekl Hladík.

Jméno Hladíka se v souvislosti s byty v médiích objevilo poté, co loni v říjnu zasahovala v Brně dvakrát policie. Policisté nejprve obvinili kvůli přidělování bytů na radnici Brno-střed osm lidí. Jedním byl předseda bytové komise z minulého volebního období na radnici Brno-střed a politik ODS Otakar Bradáč. Po druhé razii související s přidělováním bytů i s aktivitami jedné z městských firem obvinili sedm lidí. Policisté byli i v kanceláři Hladíka, který tehdy končil jako primátorčin náměstek a byl adeptem na ministra životního prostředí. Hladík mezi obviněnými není, média ho ale zmiňovala v souvislosti s privatizacemi, na kterých měl zájem jeho známý Michal Horký, jeden z obviněných. Hladík je nyní náměstkem ministra životního prostředí.

Kerndl se už loni otevřeným dopisem obrátil na Brno-střed a požádal o kontrolu bytů v ulicích Bayerova, Hlinky, Úvoz, Gorkého, Lidická, Burešova, Veveří, Botanická a Slovákova. Seznam Zprávy před časem zveřejnily informace, že Kerndlova rodina včetně místostarosty Brna-středu a Kerndlova nevlastního bratra Romana Kotěry získala více než desítku nemovitostí, které původně patřily městu. Kerndl to považuje za snahu poškodit jeho jméno.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, byty, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

ZLODĚJ KŘIČÍ: CHYŤE ZLODĚJE! :-D hladík nemá co navrhovat, sám MÁ MÁSLO NA HLAVĚ - jeho vyšetřováíní nebylo uzavřeno. ale ať privatizaci klidně zkontrolují. začít by však měli sestupně, protože ty křivárny se děly (a dějí) až mnohem později. ostatně: privatizece, staré i 26 let, co s tím dnes? to už je (asi) passé.

Středa, 25. ledna 2023, 10:55Odpovědět

Miroslav Klimeš

Hladík no comment.

Úterý, 24. ledna 2023, 21:36Odpovědět

Brno zkontroluje privatizace městských bytů od revoluce. Navrhl to Hladík  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.