Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na čištění Brněnské přehrady pracují potápěči i bagry

Těžbu sedimentů z Brněnské přehrady odstartovalo ve Veverské Bítýšce Povodí Moravy. Do akce poslali vodohospodáři bagry i potápěče. K čištění nádrže využili současnou výšku vodní hladiny, která se na zimu pravidelně snižuje. Oproti maximální hladině se liší až o čtyři metry.

Sedimenty těží vodohospodáři od začátku ledna z obratiště lodí na konci vzdutí Brněnské přehrady. Těžba je potřebná zejména kvůli udržení potřebné hloubky pro plavbu lodí. Vodní plocha ležící na severozápadním okraji moravské metropole je totiž v letním období oblíbenou turistickou atrakcí. A plavidla, která na hladinu posílá Dopravní podnik města Brna, se mohou dostat do problémů kvůli erozi půdy.

Ta se po kůrovcové kalamitě a kácení lesů projevuje intenzivněji. „Splachy půdy z povodí Svratky se dostávají do přehrady, proto musíme v častějších intervalech provádět těžbu sedimentů na konci vzdutí vodní nádrže. Sedimenty v této části nádrže snižují plavební hloubku, což by mohlo činit potíže lodím během plavební sezóny,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Díky odstranění sedimentů se v přehradě zlepšuje kvalita vody. V zimě se těžba provádí snadněji, a to díky každoročnímu snižování hladiny. Za čtrnáct dní se vodohospodářům podařilo dostat z obratiště přes 2 000 kubíků usazenin. S náročnou prací pomáhají na přehradě kráčející bagry. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je v posledních letech potřeba opakovat těžbu jednou za dva až tři roky. 

Nízká hladina umožnila Povodí Moravy rovněž čištění česlí na hrázi vodní nádrže, do nichž se pustil tým potápěčů. „Na konci ledna se těžká technika vodohospodářů přesune po proudu směrem k Panáčkově skále. I v těchto místech proběhne těžba sedimentů, které by mohly komplikovat lodní dopravu," řekl Chmelař. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Povodí Moravy

Štítky těžba, povodí moravy, brněnská přehrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na čištění Brněnské přehrady pracují potápěči i bagry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.