Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brno počítá peníze na příští rok. Rezervu chystá na energie

V moravské metropoli se chystá rozpočet, se kterým bude město hospodařit příští rok. Brno a jeho části chtějí dohromady pracovat s necelými dvaceti miliardami korun. Návrh projednali na středečním zasedání brněnští radní a nyní čeká na schválení zastupitelstvem.

Oproti letošku se rozpočet statutárního města zvýší v roce 2023 o 500 milionů, a to na 19,5 miliardy korun. Přípravu rozpočtu ovlivnily podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) válka na Ukrajině, důsledky koronavirové pandemie i rostoucí ceny komodit. „Vysoká míra inflace sice znamená pro Brno vyšší daňové příjmy, ale současně vytváří tlak na výdajovou stranu rozpočtu, zejména na výdaje na energie, platy a finanční prostředky pro městské části,“ řekla Vaňková.

Bez rozpočtu městských částí bude Brno příští rok hospodařit s příjmy 16,4 miliardy a výdaji 18,1 miliardy korun. Rezervu ve výši 700 tisíc korun si město nechá kvůli nejisté situaci na poli energií. „Na dofinancování investičních potřeb města Brna je v rozpočtu navržen úvěr v objemu 2,3 miliardy korun, který může být během roku 2023 navýšen v závislosti na postupu přípravy výstavby významných investičních akcí města Brna,“ vysvětlila předsedkyně Finančního výboru Zastupitelstva města Brna Andrea Pazderová (ODS).

Zastupitelé budou rozpočet schvalovat na schůzi 13. prosince. V návrhu počítá město s investičními náklady, které spolknou přes pět miliard korun. V odvětví dopravy budou na programu práce na velkém městském okruhu, prodloužení tramvajové tratě Lesná či modernizace celého železničního uzlu Brno. Chystá se také dlouho omílané Janáčkovo kulturní centrum či multifunkční hala.

Ohodnoť článek

Foto Archiv redakce

Štítky brno, rozpočet, finance

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno počítá peníze na příští rok. Rezervu chystá na energie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.