Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Recept na inflaci? Investujte do zlata, radí expert

PR článek

O téměř dvacet procent vzrostla meziroční inflace v České republice. Češi nejen, že zaplatí za služby více, ale znehodnocují se jim peníze na spořicích účtech. Účinným receptem na boj proti inflaci je zlato. Jeho hodnota podle experta Jana Chudoby ze společnosti Golden Gate, který se investicemi do drahých kovů dlouhodobě zabývá, zůstává stabilní nehledě na ekonomickém vývoji.

Zlato není jen pro bohaté

O spoření či investování do žlutého kovu se vedou ve společnosti dlouhodobé debaty. Na jeho hodnotě a vlastnostech nic nezměnila ani nynější digitalizace. Nákup zlata se podle odborníků stále vyplatí. Je totiž nejen vzácné, trvanlivé, ale zejména si udržuje hodnotu. Díky tomu je účinnou zbraní proti ekonomickým hrozbám, což je jednou z hlavních výhod komodity.

Zlato provází lidstvo od nepaměti. Fungovalo jako plnohodnotné peníze a později i jako nástroj kumulace majetku s trvalou kupní silou. Tak je tomu i dnes, kdy může fungovat  jako pojistka majetku proti negativním společenským scénářům, jako jsou například inflace, hospodářská krize či válka,“ popisuje finanční expert Jan Chudoba.

Podle Chudoby už dávno neplatí, že investice do drahých kovů je výsadou bohatých. Naopak. Existují mnohé spořící programy, které umožní zájemcům investovat už za několik stovek korun měsíčně. Díky tomu se klientům pravidelným a postupným nákupem daří eliminovat cenové výkyvy.

Fyzické nebo papírové zlato?

Lidé, kteří chtějí investovat do drahého kovu, mají na výběr ze dvou možností. Buď si pořídí fyzický kus zlata, což obnáší starosti ohledně uskladnění, nebo si nakoupí takzvané papírové zlato. Jedná se takzvaný papírový na nárok na kov, z čehož plyne, že na sebe přenášíte riziko subjektu, který komoditu drží.

„Takzvané kreditní riziko graduje zejména v době hospodářské nejistoty. Není tajemství, že některé společnosti, obchodující se zlatem, fungují na bázi částečných rezerv a nemusí být proto schopny svým závazkům okamžitě plně dostát,“ vysvětluje Chudoba, který dodává, že při nákupu komodity je nejlepším způsobem sázet na důvěryhodné firmy, jež mají například kamennou pobočku. Právě takové společnosti poskytují otevřené transparentní poradenství, pestré možnosti nákupu nebo garantují zákazníkovi zpětné odkoupení za jasně definovaných podmínek.

Nakupujte zlato i akcie

Mezi časté dotazy zákazníků patří, zda si pořídit zlato nebo akcie. Chudoba doporučuje, že v ideálním scénáři mají lidé vložit peníze do obou segmentů, a navíc k tomu přidat nemovitosti, dluhopisy či bitcoiny. V takovém případě se jedná o takzvanou diverzifikaci majetku, respektive jeho rozložení. Vyplatí se ale investovat i pouze do cenného kovu, protože zvláště v období hospodářské nejistoty, recese či krize je možné jeho výrazné zhodnocení. Navíc se dá prodat takřka kdekoli.

„Investiční zlato je prodejné prakticky na celém světě. Renomované obchodní společnosti garantují zpětný odkup za předem stanovených podmínek. V podstatě v řádu jednotek dnů a logicky cenově zvýhodňují svoje klienty nebo jejich oprávněné osoby,“ tvrdí Chudoba, který vyzdvihuje i fakt, že zlato je osvobozeno u fyzických osob od daně z příjmu i od DPH, což zajišťuje vlastníkovi velkou míru anonymity při dalších finančních operací s komoditou.

Zákazníkovi proto zbývá se jen rozhodnout, jak zlato nakupovat. „Opakovaný, pravidelný nákup vyrovnává cenové rozdíly. Je dobře, pokud si klient po dospoření konkrétního slitku může zboží průběžně odebírat. Jednorázový nákup předpokládá pro klienta akceptovat riziko časování trhu," uzavírá expert. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky zlato, Investování, inflace, Chudoba, Jan Chudoba, peníze, Česko, Golden Gate, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Recept na inflaci? Investujte do zlata, radí expert  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.