Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lidi v Brně svezou k hrobům minibusy i posílené šaliny

Každoroční nápor návštěvníků v období Památky zesnulých přivedl hřbitovy v Brně k prodloužení otevírací doby. Po Ústředním hřbitově navíc svezou zájemce speciální minibusy. Brněnský dopravní podnik zase plánuje na Dušičky posílit dopravu k největšímu moravskému hřbitovu vysokokapacitními tramvajemi.

Památka zesnulých, lidově Dušičky, letos připadá na středu. Očekává se ale, že budou pozůstalí navštěvovat hřbitovy už v předstihu, a to ve státní svátek 28. října a o následujícím víkendu. Otevírací doba brněnských pohřebišť se v tyto dny prodlužuje. „Od svátečního pátku až do Dušiček bude otevírací doba na Ústředním a židenickém hřbitově od 7 do 19 hodin. Na ostatních příměstských hřbitovech to bude také od 7 do 19 hodin, ale až do pátku 4. listopadu,“ řekla Drbně ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Na hřbitov šalinou, pak minibusem

Kvůli návštěvnosti hřbitovů se omezí vjezd aut k areálům. Posílená bude městská hromadná doprava. „Od pondělí do Dušiček posílíme linky na Ústřední hřbitov kapacitnějšími vozy, především to budou vysokokapacitní tramvaje,“ popsala Drbně mluvčí brněnského dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Od pátku 28. října do středy 2. listopadu si můžou návštěvníci pohyb po Ústředním hřbitově usnadnit díky zvláštní minibusové lince. Na trase je šest zastávek, nastoupit či vystoupit však lze na znamení i mimo vyznačené stanice. Minibus jezdí vždy od 9 do 18 hodin v intervalu dvaceti minut a jízda v něm je pro všechny pasažéry zdarma. „O tuto službu, kterou si u nás Ústřední hřbitov objednává, je každoročně velký zájem. V minulých letech jsme po pohřebišti převezli denně asi pět set lidí,“ dodala Tomaštíková.

Hřbitovy poukazují na neudržované hroby

Na brněnských veřejných pohřebištích je stále velké množství neudržovaných hrobů. Správa hřbitovů města Brna proto nabádá nájemce hrobových míst, aby je při příležitosti svátku Památky zesnulých uvedli do řádného stavu a starali se o ně. „Na zpustlé hroby dáváme výstražnou nálepku a kontaktujeme jejich majitele, aby se o hrobové místo postarali. Pokud je hrob hodně zarostlý trávou či keři, alespoň porost posekáme křovinořezem tak, aby nepřerůstal i přes okolní hroby,“ sdělila Drbně jedna z pracovnic střediska údržby hrobů brněnského Ústředního hřbitova.

Policisté varují před krádežemi

V době Dušiček je na hřbitovech velká koncentrace lidí, policisté i strážníci jsou proto už teď ve zvýšené pohotovosti kvůli zlodějům. „Apelujeme na návštěvníky hřbitovů, aby si s sebou nenosili své cennosti nebo příliš mnoho hotovosti, v tuto dobu totiž na hřbitovech často řešíme případy krádeží. Lidé při úpravě pietního místa a vzpomínání na své blízké často zapomínají, že nechávají volně ležet svou tašku či kabelku. Stačí chvilka nepozornosti a jejich věci jsou pryč,“ vysvětlila Drbně policistka Petra Ledabylová, podle níž řeší policie každý rok desítky podobných případů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto cosedeje.brno.cz

Štítky Památka zesnulých, Dušičky, Brno, Ústřední hřbitov, DPMB, Policie ČR, strážníci, hřbitov, Dopravní podnik města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lenka Kuchařová

Omezí příjezd aut?Nějak to není vidět. Mladí Romové se sjíždějí ke hrobům početnými auty,protože oni přece nebudou chodit pěšky....A kromě toho kradou z okolních hrobů všechno,co jim padne do očí a policie to zásadně neřeší,aby to náhodou nebyla ,,diskriminace ".

Sobota, 29. října 2022, 18:24Odpovědět

Baron Kocharovski

příšerné mi přijde, že dnes mnozí vesele švitoří do mobilu (i na hřbitově). a o focení "u hrobu," škoda slov... jo a ti psi na hřbitově, ti tam běhat smí?! taky nějaké DIVNÁ "novinka." :-((((((

Pátek, 28. října 2022, 15:06Odpovědět

Baron Kocharovski

šalinou až ke hrobu?! no, já o to nestojím... ;-)

Pátek, 28. října 2022, 15:04Odpovědět

Lidi v Brně svezou k hrobům minibusy i posílené šaliny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.