Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno nakoupilo energie na příští rok. Vyjdou o třetinu dráž

Brno má na příští rok ze sta procent procent zajištěnou dodávku zemního plynu a elektřiny a zaplatí zhruba o třetinu více než letos. Podle mluvčího magistrátu města Brna Filipa Poňuchálka činí letos náklady na energie asi 245 milionů korun, na příští rok se počítá s částkou 330 milionů korun. Na pokrytí navýšení by měla v rozpočtu vzniknout rezerva.

Brno má v rámci centralizovaného nákupu energií smlouvu o dodávkách zemního plynu a elektřiny se společností Pražská plynárenská na roky 2020 až 2023. Smlouva vzešla z aukce z roku 2019. „Máme tedy na příští rok zajištěny energie ze sta procent. Cena dodávky se určuje každoročně dle cen na komoditní burze PXE pomocí postupného nákupu, kdy má Brno každý rok k dispozici deset fixačních kroků na každou komoditu. Výsledná cena je průměrem těchto fixací," řekl Poňuchálek.

Centralizovaný nákup energií zahrnuje podle něj přibližně tři čtvrtiny celkového odběru energií města, jeho městských částí a příspěvkových organizací, ne ale všech. Téměř všechny akciové společnosti si dodávku zajišťují zvlášť.

Město počítá s tím, že na pokrytí rostoucích cen energií bude v rozpočtu pro rok 2023 rezerva. Zapojí se až v roce 2023. „Obdobným způsobem postupovalo město letos, součástí schváleného rozpočtu byla rezerva pšt set milionů," dodal Poňuchálek s tím, že v současné chvíli ještě není rozpočet na příští rok hotový.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, správa, energie, Brno, rozpočet, Pražská plynárenská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nakoupilo energie na příští rok. Vyjdou o třetinu dráž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.