Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnské hřbitovy čeká nával návštěvníků. Přijdou také zloději i policisté

Zapálit svíčku a zavzpomínat na své blízké míří každoročně v období Dušiček na brněnské hřbitovy tisíce lidí. Největší návštěvnický nápor se očekává na Ústředním hřbitově, který je rozlohou největším pohřebištěm na Moravě. Policisté jsou proto ve zvýšené pohotovosti kvůli svátečním řidičům, ale i zlodějům.

Desítky hlídek nasadila jihomoravská policie na hřbitovy v Brně. Nejvíce policistů lidé potkají na Ústředním hřbitově moravské metropole, kde se v době podzimních prázdnin a Dušiček očekává největší nával návštěvníků. „Podle každoročních statistik se v tomto ročním období zvýší návštěvnost Ústředního hřbitova asi o tři sta procent,“ sdělila Drbně ředitelka Správy hřbitovů města Brna Alena Říhová.

Pozor na tašky a kabelky

„Většinou na hřbitovech řešíme případy jako krádeže. Lidé při úpravě pietního místa a vzpomínání na své blízké často zapomínají, že nechávají volně ležet tašky či kabelky. Stačí chvilka nepozornosti a jejich věci jsou pryč,“ vysvětlila Drbně policistka Petra Ledabylová, podle níž řeší policie každý rok desítky podobných případů.

Policie lidi vyzývá, aby si na hřbitov nenosili své cennosti nebo příliš mnoho peněz. Sváteční kapsáři si také brousí zuby na platební karty. „Před lety jsme třeba řešili případ, kdy si paní u hrobu odložila tašku i s osmdesáti tisíci, které nesla do spořitelny. Než se vůbec stačila otočit, tašku i s úsporami jí ukradli,“ zavzpomínala Ledabylová. Podobným situacím se policie snaží předejít rozdáváním naučných brožur s krizovými situacemi a reflexních pásků, které si lidé mohou připnout na své věci.

Na cesty vyráží sváteční řidiči

Památka zesnulých obvykle znamená i zahlcení dopravy v okolí pietních míst. „O prázdninách na silnice vyráží i sváteční řidiči, kteří nemusí být zvyklí na hustou městskou dopravu v Brně. Z toho důvodu budou v pohotovosti nachystaní i naši kolegové z dopravního inženýrství,“ dodala Ledabylová, která řidiče varuje také před sníženou viditelností a tmě kvůli posunu času, jež nastane v neděli.

S dohledem na brněnské hřbitovy policistům pomohou také hlídky strážníků. Celkem nasadí městskýá policie do akce až dvě stě pracovníků. „Strážníkům k tomu dopomohou nejen služební psi, ale také moderní technické vybavení. Ať už jde o zařízení s funkcí nočního vidění nebo třeba mobilní kamery,“ uvedl ředitel Městská policie Brno Luboš Oprchal.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Dušičky, Krádeže, Sváteční řidiči, Policie JMK, MPB, hřbitov, policie, Brno, Morava, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

"Přijdou také zloději i policisté..." :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D přašť jako uhoď! zloději = policisté...

Úterý, 25. října 2022, 20:50Odpovědět

Brněnské hřbitovy čeká nával návštěvníků. Přijdou také zloději i policisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.