Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nemohl jsem zůstat potichu, říká ruský historik Zubov, který našel azyl v Brně

Po kritice činů Vladimira Putina se nesměl věnovat své celoživotní vášni. Dlouhý konflikt mezi láskou k rodné zemi a nesouhlasem s politickým režimem ale vyvrcholil pro Andreje Zubova až letos, kdy historik poznal, že pro něj v Rusku není místo. Pod křídla si odborníka vzala brněnská univerzita.

Válka na Ukrajině, jejíž konec je i po osmi měsících bojů v nedohlednu, i konání ruského prezidenta Putina, kterému invaze nevychází podle plánů, stály za odchodem historika Zubova ze země. „Všichni v Rusku začali cítit, že Putin pomalu, ale jistě prohrává válku. A to ještě zesílilo tlak autoritářského režimu na lidi,“ popsal Zubov, který se rozhodl přijmout pozvání Masarykovy univerzity v Brně a přijet do Česka.

V tuzemsku pobýval Zubov krátkodobě už letos v červenci. Tehdy ale historik ještě věřil ve zlepšení ruské politické situace a brzký konec války ve prospěch Ukrajiny. „Myslem jsem si, že se do konce léta odehrají pozitivní změny. A změny sice nastaly, ale rozhodně ne takové, jaké jsem čekal,“ vysvětlil Zubov s tím, že jeho rozhodnutí opustit rodnou zemi vyeskalovaly až zářijové události.

Být potichu, nebo být ve vězení

„Po ruské mobilizaci 21. září a změně frazeologie ruské propagandy mi začalo být zcela jasné, že v Rusku existují jen dvě možnosti. Být potichu, nebo být ve vězení. Jiná cesta není. A protože jsem nemohl zůstat potichu, jelikož je mojí povinností věci vysvětlovat, a ne jen přežívat, rozhodl jsem se, ač nerad, odjet,“ popsal dnes na tiskové konferenci bývalý profesor Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě.

Cesta do Brna byla pro sedmdesátiletého historika náročná. Kvůli bezpečnosti sebe i své rodiny musel vycestovat nejprve do Finska, kam se dostal jen pár hodin před uzavřením hranic. Do Česka se pak s manželkou, synem a kočkou trmácel několik dní autem. Jak dlouho se v moravské metropoli, kde roku 2019 získal Čestný doktorát Masarykovy univerzity, zdrží, rozhodnou události následujících měsíců.

Podle Zubova může být jedinou možností změny politického režimu v Rusku právě prohra ve válce na Ukrajině. „Většina lidí v Rusku zatím není připravena stavět se současnému režimu. Když se jich zeptáte na ulici, jestli podporují Putina, nechtějí odpovědět pozitivně ani negativně. Je to podobná situace, jako byste se na stejnou otázku zeptali v nacistickém Německu roku 1943,“ vysvětlil.

Po osmi letech před studenty

Minulý týden se Zubov na brněnské univerzitě poprvé po osmi letech postavil před studenty. V Brně chce expert na dějiny Ruska hostit šest přednášek v angličtině, kterých se může na dálku účastnit také veřejnost. „Po letech, kdy jsem v Rusku přednášet nesměl, jsem se vrátil ke své původní praxi. Po první lekci je těžké soudit, ale vypadá to, že je to s přednášením stejně jako s plaváním. I po dlouhé době si člověk ve vodě vzpomene, jak na to,“ vysvětlil politolog, jehož kariéra nabrala strmý spád poté, co roku 2014 odsoudil anexi Krymu.

Již tehdy získal Zubov od brněnské univerzity pozvání do Česka. Na rozhodnutí nic nezměnily ani letošní kroky Ruska. „Jako demokratická instituce přirozeně odmítáme princip kolektivní viny a v duchu odkazu duchovního otce naší univerzity Tomáše Garrigua Masaryka jsme v rámci našich možností připraveni pomáhat všem, kteří si pomoc zaslouží," vysvětlil rektor Masarykovy univerzity Martin Bareš, který se společně s bývalým rektorem a ministrem pro evropské záležitosti ČR Mikulášem Bekem o příjezd Zubova zasloužil. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Benáčková

Štítky Rusko, vladimir putin, andrej zubov, Masarykova univerzita, Vladimir Vladimirovič Putin, Brno, univerzita, Česko, ruská invaze na Ukrajinu, Tomáš Garrigue Masaryk, Nacistické Německo, anexe Krymu Ruskou federací

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

nemohl zůstat potichu?! A TO JAKO PROČ?! kdo je na ta jeho ruská moudra v brně zvědavý?! ať si hnije v brně, ale laskavě, ať u toho MLČÍ.

Úterý, 25. října 2022, 20:53Odpovědět

Vanda Kadeřábek

Měl by sklapnout, zatáhnout se do bažin a neotravovat slušné lidi. Hned v cele vedle Navalného by mu to na 5 let slušelo. U nás máme podobného - prof. Putnu.

Úterý, 25. října 2022, 05:41Odpovědět

Nemohl jsem zůstat potichu, říká ruský historik Zubov, který našel azyl v Brně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.