Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Žena jako kus nábytku? Nedůstojné, řekl brněnský soud a trestal

Nejvyšší správní soud (NSS) s konečnou platností potvrdil pražské firmě Kalup Machines pokutu 20 tisíc korun za nedůstojné zobrazení ženy v reklamě na motorkářské oblečení. Na jednom záběru nahá žena se stínidlem na hlavě znázorňovala stojací lampu, na druhém klečela na zemi, na zádech měla skleněnou desku stolku a na hlavě helmu. Rozhodnutí NSS je dočasně zpřístupněné na úřední desce.

Reklama zveřejněná v roce 2014 vyvolala společenskou debatu a sklidila kritiku některých spolků a bojovníků za práva žen. Živnostenský odbor pražského magistrátu pak firmě uložil pokutu. Reklama podle rozhodnutí obsahuje diskriminaci z důvodu pohlaví, snižuje lidskou důstojnost, a je proto v rozporu s dobrými mravy - a tím pádem i se zákonem o regulaci reklamy.

Odvolání firmy zamítlo ministerstvo průmyslu a obchodu, následovala žaloba k Městskému soudu v Praze, který rozhodnutí správních orgánů potvrdil. Nahé ženy v dané reklamě podle soudu nemají racionální opodstatnění a jsou redukované do podoby prázdné tělesné schrány, která nahrazuje nábytek. Popření ženy jako lidské bytosti a její stylizování do nepřirozených a nedůstojných pozic je podle soudu v přímém rozporu s vyobrazením mužů, kteří jsou na stejných záběrech oblečení a nemají zakryté obličeje.

V kasační stížnosti k NSS firma například uváděla, že šlo o umělecké fotografie vyjadřující svobodu projevu. Reklama na webu prý byla určená jen úzké cílové skupině motorkářů. Firma si stěžovala také na to, že správní orgány pohlížely na reklamu a její kolizi s dobrými mravy čistě subjektivně, aniž zjišťovaly názor většinové společnosti.

NSS nenašel důvod k zásahu. „Rozhodnutí správních orgánů obou stupňů nevykazují žádné indicie, které by zavdávaly byť jen podezření na zaujatost náhledu těchto osob na projednávanou věc nebo náznaky toho, že do svých rozhodnutí promítají své subjektivní představy o obsahu neurčitého pojmu dobrých mravů a posouzení dané reklamy v kontextu s ním," stojí v rozhodnutí.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kalup Machines

Štítky NSS, Soud, Brno, Pokuta, Nejvyšší správní soud České republiky, reklama, správní úřad, Pražský magistrát, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Schonbrun

Nevidím na tom nic špatného to pouze pošahaní feministé zase hledají problém tam,kde žádný není.Za chvíli budou zakazovat i akty a sochy.Chce se mi z tohohle světa už opravdu zvracet.

Středa, 26. října 2022, 15:28Odpovědět

Pavel Vlček

Ženy Zvítězí !!! Marie Magdalena je Manželka Rabbi Yeshua = I.N.R.I. a Bohorodice Marie je maminka Rabbi Yesua = I.N.R.I. !!!

Pátek, 14. října 2022, 22:55Odpovědět

Jiří Hochman

Za 20litrů takováto reklama? No, jsou to borci!

Pondělí, 10. října 2022, 18:15Odpovědět

Dušan Skříšovský

Nevidím v tom nic závadného. Je to reklama, nikoho k ničemu nenutí, na rozdíl od reklamy na očkování nebo půjčky. Připomíná mi to komunistický zákon: porušení socialistické morálky. To šlo napasovat na všechno. Stačí jedna láskou zhrzená soudkyně a stejná hloupost je na světě. Předpokládám, že dívku nikdo nevydíral, aby se takto nechala fotit.

Pondělí, 10. října 2022, 08:49Odpovědět

Žena jako kus nábytku? Nedůstojné, řekl brněnský soud a trestal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.