Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Brno zjistí, co je 5G síť, a uvidí robota, který čepuje pivo. Startuje strojírenský veletrh

Inovativní technologické novinky, digitální řešení průmyslu v budoucnosti i téma energetické efektivity. To nabídne letošní 63. ročník Mezinárodního strojírenského veletrhu na brněnském výstavišti. Ve funkcionalistických pavilonech areálu se objeví exponáty ze všech strojírenských oborů včetně klíčového obrábění a tváření. O jeden z největších evropských veletrhů rapidně vzrostl zájem ze strany vystavovatelů, přijede jich o dvacet procent více než loni.

O brněnský strojírenský veletrh je každoročně velký zájem, patří totiž mezi důležitá místa pro prezentaci nových technologií. „Jsem rád, že se k nám vystavovatelé vrací. Svou nabídku představí návštěvníkům více než tisícovka firem ze čtyřiceti zemí. Otevíráme dohromady osm pavilonů, tedy o tři více než minule,“ upřesnil ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu Michalis Busios. Letošní ročník veletrhu začíná v úterý a potrvá do pátku.

Největším trendem je digitalizace

Jedním z prioritních témat veletrhu je digitální transformace průmyslového prostředí. Více než čtyřicet společností bude téma prezentovat v expozici Digitální továrna 2.0, která letos obsadí rekordní plochu pavilonu F. „Přímo ve své expozici budou instalovat průmyslovou 5G síť, kterou budou moct v budoucnu využívat nejrůznější robotické aplikace. Návštěvníci se taky můžou těšit na robota, který jim načepuje pivo,“ popsal Busios.

Z českých exponátů na scéně ještě zazáří třeba unikátní mobilní laserscanner, nejmodernější simulátor pro virtuální pilotní výcvik nebo autonomní elektromobil, který slouží pro rozvoz zásilek a lepší logistiku v průmyslových areálech.

Řeč přijde i na energetiku

Řadu vystavovatelů trápí současná energetická situace ve světě i v Evropě, proto tématu věnují několik svých exponátů. Firmy poskytnou lidem návrhy k tomu, aby snížili spotřebu energie i materiálových zdrojů. Udržitelnému průmyslu a energetické efektivitě se bude ještě hlouběji věnovat středeční francouzsko-české fórum.

Diskuze francouzsko-české obchodní komory lidem představí konkrétní příklady úspor v průmyslu, omezení uhlíkové stopy, zelených materiálů a cirkulární ekonomiky. Organizátoři rovněž zveřejní závěry průzkumu mezi členskými firmami, který se zaměřil na dopady zvýšení cen energií a inflace na jejich podnikání.

Někdo se zúčastní jen virtuálně

Letošní novinkou je spuštění portálu msvdigital.cz, který vystavovatelům umožňuje prezentovat své exponáty na dálku prostřednictvím showroomů. „Jsme první veletrh v Česku, který obdobnou platformou disponuje. Rozvoj online prostředí vnímáme jako příležitost, a proto jsme se rozhodli naplno využít výhody s ním spojené a zprostředkovat je i našim vystavovatelům,“ vysvětlil generální ředitel společnosti Veletrhy Brno Tomáš Moravec.

Mezinárodní strojírenský veletrh letos poprvé začíná až v úterý a potrvá jen čtyři dny do pátky. „Ke změně v délce veletrhu jsme dospěli na základě názorů vystavovatelů. Jedná se o celosvětový trend, jehož výsledkem je zvýšení efektivity veletržní účasti,“ vysvětlil mluvčí Mezinárodního strojírenského veletrhu Michal Svoboda. Brány veletrhu budou lidem otevřeny denně od 9 do 17 hodin s výjimkou posledního dne, kdy akce skončí už v 16 hodin.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky MSV, Strojírenský veletrh, Brno, Výstaviště, veletrh, exponát, průmysl, Brněnské výstaviště, Mezinárodní strojírenský veletrh, Michal Svoboda, Veletrhy Brno, Evropa, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zjistí, co je 5G síť, a uvidí robota, který čepuje pivo. Startuje strojírenský veletrh  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.