Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budova nám nespadne na hlavu, těší děti z Brna oprava volnočasového centra

Velká radost zavládla v brněnských Lužánkách, kde dělníci po dvou letech prací skončili s rekonstrukcí volnočasového centra. Budova byla dlouhodobě v bídném technickém stavu a dokonce hrozilo, že se objekt kvůli narušené statice v některých místech zřítí. Při opravách vznikla nová stavba, která je navíc také podsklepená. V nové přístavbě stavaři vybudovali prostory pro kroužky keramiky či výtvarky.

SVČ Lužánky, které spravuje město Brno, jsou v současnosti jedním z největších volnočasových zařízení v České republice. Denně tu míří stovky dětí za pestrou nabídkou kroužků, příměstských táborů či různých naučných programů. Kvůli technickým problémům však muselo město přístavbu novorensační budova, která dříve sloužila jako kasino či později dům pyonýrů, na dva roky uzavřít a zahájit neodkladné opravy. Po tak dlouhé době se lužánecké středisko konečně vrací do plného provozu.

Opravy SVČ stály město 25 milionů korun. „Rekonstrukce přístavby střediska byla nevyhnutelná. Nadměrně vyschlé podloží se pod ní sesouvalo a s ním sesedala i nepodsklepená část budovy. To způsobovalo následné praskliny v obvodových zdech,“ sdělil Drbně ředitel lužáneckého střediska Jan Ondroušek, podle kterého je u problému suchého podloží částečně na vině i vysychání celého lužáneckého parku.

Středisko nabízí nové kroužky

V přízemním patře budovy vzniklo několik místností na aktivity pro děti všech věkových skupin. „Důležitým krokem rekonstrukce byl také přístup do zahrady, který děti doteď neměly,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD). Mimo to se objekt těší novým sociálním zařízením včetně sprch a toalet.

Lužánecké SVČ bylo sice v provozu po celou dobu rekonstrukce, otevřená byla ale jen hlavní budova a na některé dřívější činnosti proto nebylo tolik prostoru. Na nové kroužky se děti budou moct zapsat už od příštího týdne. „Ve zrekonstruovaných místnostech centra otevřeme například kroužky keramiky, výtvarné výchovy, ale také tance či další podobné aktivity,“ popsal Ondroušek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky SVČ, Lužánky, rekonstrukce, znovuotevření, oprava, Brno, Středisko volného času Lužánky, Česko, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budova nám nespadne na hlavu, těší děti z Brna oprava volnočasového centra  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.