Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brno nabídne slušným mladým lidem do startu byty na Cejlu

Brněnský magistrát investuje do opravy dvou bytových domů v ulici Cejl. Město na rekonstrukci bytových objektů, které jsou aktuálně vybydlené a v mizerném technickém stavu, vyčlení zhruba sto milionů korun. Na zakázku nyní hledá projektanta. Jakmile Brno úpravy dokončí, nabídne byty mladým lidem.

Práce odhaduje město na dva roky. Úkolem projektanta bude, aby navrhl přestavbu zanedbaných staveb. Počítá se, že projekční práce se uskuteční ve dvou etapách. V první fázi se navrhne celková úprava, druhá pak prostory rozšíří v návaznosti na nový územní plán. 

Podle současného územního plánu je oba domy možné rekonstruovat a ihned nabídnout nájemníkům k bydlení, po schválení nového územního plánu bychom rádi využili kapacitu stávajícího místa naplno díky nástavbě a přístavbě výtahu. Totální rekonstrukce obou domů je dalším krokem k postupnému zkulturnění celé lokality, kde v současné době například provádíme totální rekonstrukci domu Vranovská,“ sdělil náměstek brněnské primátorky pro oblast bydlení Jiří Oliva (ČSSD).

O oba bytové domy se dříve starala městská část Brno-střed. Úřad je ale vrátil Brnu. „Po rekonstrukci bych chtěl, aby byly byty určeny pro slušné mladé rodiny jako dostupné startovací byty,“ nastínil Oliva, podle nějž začne přestavba za příznivé situace za dva roky. 

Jeden z domů nacházející se na adrese Cejl 117 stojí ve městě od roku 1920. Má tři nadzemní podlaží a je podsklepený. V současné době je prázdný a ve špatném technickém stavu. Problém je například, že se záchod nachází na pavlači, chybí zateplení a okna jsou původní kastlová. 

Nachází se tu sedm bytových a čtyři nebytové prostory, výsledkem celkové rekonstrukce a nástavby by mělo být cca 12 malometrážních (1+ kk až 2+1) bytových jednotek s využitím například pro sociální a startovací bydlení. V přízemí budou umístěny tři nebytové prostory s výklady orientovanými do ulice,“ popsal brněnský magistrát. 
 
Ještě starší je pak dům Cejl 19. Pochází z 1860 a také je v mizerném technickém stavu. „Po dokončení rekonstrukce a nástavby tu město počítá s cca 17 malometrážními bytovými jednotkami o dispozicích 1+kk až 2+1. Dvě garsonky v přízemí by mohly být upraveny pro osoby se sníženou schopností pohybu, ostatních patnáct jednotek ve 2. až 4. nadzemním podlaží by pak mělo charakter sociálních nebo startovacích bytů,“ dodalo tiskové středisko brněnské radnice. 

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Brno

Štítky Brno, Cejl, bydlení, Startovací, rekonstrukce, dům, Jiří Oliva, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno nabídne slušným mladým lidem do startu byty na Cejlu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.