Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Brně si 150 let pochutnávají na Starobrnu. Pivo se dříve vařilo ze Svratky

Velké sláva a veselí zavládlo v brněnském pivovaru Starobrno. Pivo se na brněnském Mendlově náměstí vaří sto padesát let, což firma spadající pod koncern Heineken připomněla mimořádnou víkendovou prohlídkou ležáckých sklepů, hudebními koncerty nebo autogramiádou hokejistů Komety.

Brno má s vařením alkoholického nápoje z chmele dlouholetou tradici, jež sahá až do třináctého století. „Už v polovině třináctého století král Václav I. městu udělil právo pivo vařit. V roce 1323 královna Eliška Rejčka založila na dnešním Mendlově náměstí cisterciácký klášter, jehož součástí se později stal pivovar,“ uvedl Milan Schramm, bývalý ředitel a vrchní sládek Starobrno a současný výrobní ředitel společnosti Heineken ČŘ. 

Podle Schramma je unikát, že starobrněnské pivo se vaří od samého počátku na stejném místě. „Pro stavbu nového pivovaru majitelé vytipovali prostory bývalé cihelny na úpatí Žlutého kopce. Podle předběžných plánů měl nový a na svou dobu moderní pivovar uvařit ročně 40 až 50 tisíc hektolitrů piva,“ sdělila Ludmila Čechová, mluvčí společnosti Starobrno. 

Mezi další zajímavostí, které se měli návštěvníci možnost dozvědět při prohlídkových okruzích, při nichž byly hlavním lákadlem mimořádně otevřené ležácké sklepy, byl fakt, že pivo z moravské metropole získalo slávu i díky řece Svratce. Právě z vodního toku se mok dlouhé roky vyráběl. „Při výrobě piva nepočítalo s vodou ze studní, jak tomu bývalo zvykem. Používal se vodovod z právě dokončené moderní úpravny vody z řeky Svratky v nedalekých Pisárkách,“ uvedla Čechová. 

Starobrno spadá od roku 2003 do skupiny Heineken. V ní se nachází také jiné značky jako  Krušovice, Zlatopramen či Březňák. Popřát k narozeninám přišlo do areálu pivovaru v sobotu také mužstvo hokejové Komety. Společnost je totiž jedním z hlavních partnerů klubu. Součástí oslav byly také hudební vystoupení. Na pódiu zazpívaly skupiny Olimpic, Support Lesbiens nebo Ben Cristovao. 

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Hc-Kometa.cz

Štítky Brno, pivo, Starobrno, Oslavy, Výročí, Pivovar Starobrno, Svratka, Heineken, pivovar, Mendlovo náměstí, svatý Václav, Eliška Rejčka, Ben Cristovao

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně si 150 let pochutnávají na Starobrnu. Pivo se dříve vařilo ze Svratky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.