Počasí dnes22 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Brno zmrazí ceny nájmů městských bytů. Bojí se inflace

Od zvyšování nájmů chce obyvatelům městských bytů ulevit brněnský magistrát. Kvůli obavám z vysoké míry inflace, která mimo jiné dopadá také na ceny bydlení, se radní rozhodli příští rok neuplatnit takzvanou inflační doložku. Pomůžou tím například samoživitelům nebo mladým rodinám.

Výše nájemného se od července zvedla o 3,8 procenta, tedy o míru vyhlášenou Českým statistickým úřadem za předchozí kalendářní rok. Podle stejného principu by tak v roce 2023 mohlo dojít k nárůstu cen až o dvacet procent.

Toho se bojí vedení jihomoravské metropole. Řadě domácností totiž vyšší částka za bydlení v kombinaci s dramatickým zdražováním potravin a energií může způsobit závažné existenční potíže.

„Chceme ulevit rodinným rozpočtům normálních lidí alespoň v oblastech, které můžeme ovlivnit. Rada města tedy schválila návrh na zmrazení zvyšování nájemného v bytech, které město vlastní,“ vysvětlil náměstek brněnské primátorky Jiří Oliva (ČSSD).

Pomoc seniorům i mladým rodinám

V případě, že s nevyužitím inflační doložky pro příští rok budou v září souhlasit i zastupitelé, dostanou stejnou možnost také městské části Brna, které se svěřeným bytovým fondem hospodaří.

Magistrát tímto krokem vyhověl zejména mladým rodinám, samoživitelům, seniorům v domech s pečovatelskou službou nebo lidem, kteří bydlí v bezbariérových bytech. Jedná se o osoby značně ohrožené možným skokovým nárůstem nájmů.

Roční výpadek u bytů nesvěřených městským částem by při dvacetiprocentní inflaci a zmrazení cen bydlení činil přes devět milionů korun. Podle primátorky města Brna Markéty Vaňkové (ODS) jde o sumu, kterou ale centrum jižní Moravy bez problému zvládne.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv Město Brno

Štítky Brno, inflace, ekonomika, bydlení, byty, samoživitelé, ceny, nájem, rodina, Český statistický úřad, Jiří Oliva, ČSSD, Markéta Vaňková, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zmrazí ceny nájmů městských bytů. Bojí se inflace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.