Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na návštěvníky brněnské zoologické čekají zmije a užovky z Prahy

Kdo se bojí, nesmí do brněnské zoo. Za vstupní bránou se nově plazí zástupci hadí říše. Nová expozice zmijí obecných a užovek hladkých se návštěvníkům nyní nově otevřela. Na zájemce čekají více než desítka plazů, kteří do zoo pod Mniší horou zavítali.

Areál bystrcké zoo ozvláštní nová terária s osmi zmijemi a čtyřmi užovkami. Hady odchovala pražská zoologická zahrada, v červnu pak putovali do Brna. Stavba expozice, kterou dělníci zahájili loni v říjnu, stála přes sedm set tisíc. 

V pavilonu plazů se navštěvníci dozví, jak od sebe užovky a zmije rozeznat. Oba druhy si totiž lidé často pletou. Živočichové se přitom neliší jen vzhledem ale i prostředím, které vyhledávají. „Právě tento rozdíl je patrný ve výbězích, které pozorovatelům ukáží, kde je mohou v přírodě najít. Zmije má ráda stín a vlhkost, užovka se zase libuje na suchých stráních, loukách nebo v lomech,“ vysvětlil kurátor chovu plazů Petr Šrámek

Za sklem jsou zmije neškodné, ve volné přírodě je nutné být obezřetný. Podle Šrámka totiž patří k nejrychlejším hadům. Přesto že se plazí rychlostí lidské chůze, z klidového stádia do útoku přejdou za pár vteřin. Koušou ale jen v sebeobraně a při přímém ohrožení, mezi které patří i nevědomé přišlápnutí. 

Je to velmi charismatický druh, který vzbuzuje spoustu emocí. Zároveň se jedná o hada relativně neznámého a opředeného pověrami, které s pravdou často nemají mnoho společného, uvedl ředitel zoologické zahrady Martin Hovorka. Nebezpečnost zmijí je podle zaměstnanců zoo často zveličována, přestože to jsou nejjedovatějšími českými živočichy. Až na extrémní výjimky nekončí uštknutí smrtí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky zmije, užovky, zoo, expozice, Praha, Zoologická zahrada Brno, Mniší hora, Petr Šrámek, ZOO Praha, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na návštěvníky brněnské zoologické čekají zmije a užovky z Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.