Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Uprchlíci by měli začít postupně hlásit, jak si zaplatí zdravotní pojištění

Dospělí uprchlíci z Ukrajiny by měli začít postupně zdravotním pojišťovnám hlásit, jak uhradí své zdravotní pojištění. Po uplynutí 150 dnů od získání víza k ochraně za ně odvody přestává platit stát. Lidé mohou využít webový formulář, nebo změnu oznámit v pobočce své pojišťovny. Ve společné tiskové zprávě o tom dnes informovala ministerstva zdravotnictví a práce, Svaz zdravotních pojišťoven a Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP).

 Uprchlíci z Ukrajiny s vízem k ochraně získali i zdravotní pojištění. Hradí ho za ně stát. Pravidla mění novela zákona "lex Ukrajina". Stanovuje, že po 150 dnech od udělení ochrany si dospělí budou hradit pojištění sami. Stát ho dál bude posílat jen za studenty do 26 let, lidi v důchodovém věku, rodiče na rodičovské či za nezaměstnané v evidenci úřadů práce, kteří si hledají místo. „Kdo žádnou z těchto podmínek nesplňuje, musí si zdravotní pojištění hradit sám," stojí v tiskové zprávě. Připomíná, že změna v praxi nastává po 24. červenci, kdy uplyne 150 dní od ruského vpádu na Ukrajinu.

Podle ministra práce Mariana Jurečky (KDU-ČSL) má změna dospělé příchozí motivovat k nástupu do práce. Před pár dny ministr řekl, že zaměstnání si už našlo 92 tisíc lidí s vízem k ochraně. Za ukrajinské zaměstnance posílá odvody zaměstnavatel z výdělku. Podle tiskové zprávy to platí i pro dohody o provedení práce při měsíčním příjmu nad 10 tisíc korun a u dohody o pracovní činnosti při příjmu nad 3500 korun.

Invaze začala 24. února. Od té doby Česko vydalo 398 200 víz k ochraně. Celkem 61 procent z nich dostali lidé mezi 18 a 65 lety. Při přepočtu je jich kolem 244 tisíc. Téměř tři čtvrtiny dospělých tvoří ženy. Čtyři procenta víz získaly osoby nad 65 let a 35 procent pak děti. Cizinecké policii se nahlásilo 369 200 uprchlíků.

„Odpovědnost za platbu zdravotního pojištění se po 150 dnech od udělení dočasné ochrany přesouvá ze státu na konkrétního pojištěnce. Je důležité, aby nikomu nevznikal zbytečný dluh, který mu může v budoucnu způsobit problémy," uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Podle něj je možné se s případnými dotazy obracet na linku 1221 či na linky zdravotních pojišťoven.

Nejvíc uprchlíků se registrovalo u VZP. Ta má na webu www.pomocukrajine.vzp.cz formuláře, přes které je možné změnu úhrady pojištění ohlásit on-line. Informace, koho se změna pravidel týká a jaké doklady je nutné doložit pro případné pokračování pojištění od státu, jsou v ukrajinštině. Zájemci je najdou také na stránkách www.nasiukrajinci.cz. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, Ukrajina, zdraví, pojišťovny, migrace, boje, zdravotní pojištění, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, zdravotní pojišťovna, uprchlík, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Úřad práce České republiky, Marian Jurečka, Vlastimil Válek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

To bude tedy tvdej oříšek - pro mnohé.......

Středa, 27. července 2022, 05:42Odpovědět

Uprchlíci by měli začít postupně hlásit, jak si zaplatí zdravotní pojištění  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.