Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na brněnský magistrát zaútočili hackeři. Posílají e-maily jmény politiků

Brněnský magistrát se stal terčem kybernetického útoku. Zaměstnanci úřadu, občané, novináři dostávají falešný e-mail, v němž se odesílatel vydává za pracovníka úřadu. Radka Loukotová z tiskového oddělení města uvedla, že by lidé na tento e-mail neměli reagovat a nikam by neměli psát své údaje. Podle ní situace nijak neohrožuje chod úřadu ani žádné agendy.

Podvodný e-mail chodí na různé adresy. „Odesílatel těchto e-mailů se vydává za různé pracovníky úřadu nebo zástupce vedení města. Zpráva po formální stránce působí poměrně důvěryhodně. Obsahuje informaci o tom, že s příjemcem byl sdílen dokument, a odkaz na formulář, kterým se má uživatel 'přihlásit', aby si dokument stáhnul. Přes tento formulář dochází k vlastnímu sběru dat," uvedla Loukotová.

Technice se podle ní říká phishing. „Protože je v některých případech obtížné riziko rozpoznat, zvlášť pokud se odesílatel tváří jako důvěryhodná osoba, což představitelé města pro mnoho lidí jsou, tuto skutečnost zveřejňujeme a varujeme potenciální příjemce e-mailu. Zdá se, že seznam sekundárních cílů se bere z adresářů zaměstnanců magistrátu, více ohroženi jsou tedy ti, kteří s úřadem pravidelně komunikují," uvedla Loukotová.

S výjimkou elektronické pošty nebyl dotčen žádný další systém. „V tuto chvíli nemáme zprávy o tom, že by byly ohroženy osobní údaje zaměstnanců nebo klientů města ani chod agendových informačních systémů, které poskytují služby občanům. Situaci však nadále monitorujeme," dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Brněnská drbna

Štítky ČR, správa, kriminalita, internet, Brno, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na brněnský magistrát zaútočili hackeři. Posílají e-maily jmény politiků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.