Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Komínské hasičárně svítá naděje na záchranu. Získáme dotaci, věří Brno

Stará hasička v brněnské části Komín se dlouhodobě potýká se špatným technickým stavem a čeká už několik let na opravu. Historické budově z konce osmnáctého století, které v krajním případě hrozí srovnání ze zemí, ale nyní svitla po letech znovu naděje na záchranu.

O proměně bývalé hasičárny, v níž se konají v současné době mnohé kulturní a společenské akce městské části, se v moravské metropoli mluví intenzivně v posledních třech letech. Brno ve spolupráci s Kanceláři architekta města Brna (KAM) uspořádalo v roce 2019 architektonickou soutěž, z níž vzešel vítězný návrh.

K samotným stavebním pracím ale zatím nedošlo. Problémem jsou zejména peníze. Nyní magistrát napadlo, že se stavba může ucházet o dotaci ze Státního fondu podpory investice. Úředníci nyní připravují žádost. „Jsem rád, že projekt blíží k realizaci a že jej jak brněnští radní, tak zastupitelé podpořili,“ popsal brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

Proměna za miliony

Podle architektonického návrhu, za nímž stojí ateliér schwerpunkt architekti a tehdy předčil dalších šestadvacet návrhů konkurence, podstoupí budova zásadní modernizaci. Stavba, jejíž rekonstrukce se odhaduje na více než 60 milionů korun, dostane více místa pro návštěvníky i se dočká nových stavebních prvků. „Autoři počítají se zateplením fasád či s novými dřevěnými krovy. Uvnitř je dům zredukován na nosnou konstrukci, tak aby do něj bylo možné umístit sál pro sto lidí,“ sdělila tehdy po zveřejní výsledků soutěže Jana Běhalová za KAM.

Objekt podstoupí i další změny. „Upraví se i předprostor, přibudou stromy a vodní prvky, přesune se zastávka MHD a vybuduje se veřejné a slavnostní osvětlení. Novou stavbu bude vytápět tepelné čerpadlo a bude mít klimatizaci. Měla by být velmi energeticky nenáročná a ekologicky šetrná,“ dodal Kratochvíl. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KAM, Michal Šťastný

Štítky Brno, Komín, Hasička, Brno-Komín, Kancelář architekta města Brna, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komínské hasičárně svítá naděje na záchranu. Získáme dotaci, věří Brno  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.