Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti z Brna jezdí pečovat o Masarykův les v Izraeli

Naučná stezka připomínající život prvního československého prezidenta vznikne v Masarykově lese v Izraeli. Pečovat o dřeviny vysazené před devadesáti lety jezdí do země na Blízkém východě odborníci z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU).

Masarykův les založili v Izraeli čeští osadníci roku 1930, letos obohatí vzpomínku na Tomáše Garrigua Masaryka také nová stezka. Při vstupu na přírodní cestu uvítá návštěvníky muzejní brána. „Hlavní stezku parkem lemují do vápence tesané pamětní desky připomínající hlavní milníky Masarykova života spojené s Izraelem, jako je například jeho cesta po svaté zemi, kterou vykonal jako první evropský státník," popsal Jiří Volánek z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

Stezku inspirovanou Masarykovým bojem proti antisemitismu uzavírají pilíře se jmény hlavních českých mecenášů, přičemž jsou všechny muzejní prvky v souladu s okolní zelení. Oficiální otevření muzejní stezky je podle mluvčího MENDELU Filipa Vrány v plánu na červen. 

Do prostor lesa, který se nachází v severní části Izreale, pravidelně vyrážejí studenti i odborníci z brněnské univerzity, kteří pečují o stav tamního porostu. Ještě před několika lety byl totiž Masarykův les ve špatné kondici. „Do porostu borovice halepské ve stádiu rozpadu je neustále potřeba zasahovat. Urgentní práce včetně požárního managementu provádí Židovský národní fond, o ostatní se starají naši studenti," vysvětlil Volánek.

Právě studenti se letos zaměřili na zajištění bezpečnosti návštěvníků dožívajícího borového háje a na místě odstraňovali špatně rostlé stromy. Zároveň v lese vysazovali další druhy dřevin, jako jsou například cypřiš stálezelenalý nebo dub táborský.

Nové přírodní muzeum v Izraeli vznikalo stejně jako les samotný za podpory českého výboru Židovského národního fondu skrze sbírku uspořádanou v České republice. Masarykův les nyní slouží jako prostor k odpočinku především pro lidi z blízkých sídel a zároveň se stává turisticky vyhledávanou lokalitou.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Mendelova univerzita

Štítky masarykův les, Tomáš Garrigue Masaryk, mendelova univerzita, Izrael, les, Mendelova univerzita v Brně, Brno, Židovský národní fond, Blízký východ, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti z Brna jezdí pečovat o Masarykův les v Izraeli  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.