Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně rozebírají a čistí spalovací turbínu, která lidem vyrábí teplo

Spalovací turbína, která se nachází na provoze Červený mlýn Tepláren Brno, se dočkala čtvrté modernizace za poslední čtvrtstoletí. Generální oprava zahrnuje kromě běžné údržby také aplikaci speciální vrstvy na lopatky turbíny, díky čemuž se prodlouží jejich životnost.

Renovace zařízení, které zajíšťuje polovinu dodávek do brněnského systému centrálního zásobování teplem, odstartovala v polovině dubna a turbína se do provozu opět vrátí s koncem června. Odborníci rozebrali zařízení na jednotlivé součástky, které postupně kontrolují a čistí.

„Přirovnání, že jde o hodinářskou práci ve velkém, je poměrně trefné. Nejdůležitější operací je pak samotná instalace rotoru a ložisek, kdy montéři musí pracovat s přesností na setiny milimetru,“ řekl správce provozu Červený mlýn Tepláren Brno Petr Janouš.

Kromě tepla vyrábí zařízení také elektrickou energii. Generální oprava dosud přicházela po pětadvaceti tisících hodinách provozu turbíny, což vychází zhruba na rozmezí pěti až šesti let. Letošní zásah je z hlediska finanční náročnosti i rozsahu největší. Modernizace plynové turbíny, která vyjde na zhruba 300 milionů korun, zahrnuje technická vylepšení a nápravu opotřebení, jež vzniká při průchodu vzduchu a horkých spalin průtočnou částí s lopatkami.

Právě dobu fungování lopatek by měla oprava ovlivnit. „Chceme lopatky tentokrát mimo jiné například ošetřit speciální vrstvou, která prodlouží jejich životnost. Teplota, kterou musí zvládnout, dosahuje totiž téměř 1350 stupňů Celsia,“ vysvětlil ředitel správy zdrojů a sítí Tepláren Brno Tomáš Weigner.

Paroplynový cyklus na Červeném mlýně funguje od roku 1999. Interval pravidelné opravy turbíny se podle vedení brněnských tepláren po letošní modernizaci prodlouží o osm tisíc hodin, což pomůže snížit servisní náklady.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto M. Schmerková, MMB

Štítky Teplárny Brno, turbína, renovace, Brno, teplo, mlýn, Tomáš Weigner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně rozebírají a čistí spalovací turbínu, která lidem vyrábí teplo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.