Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Při placení se usmívejte. Můžete i mávat. Mastercard zahajuje novou éru biometrického ověřování plateb

PR článek

Odteď už nebude potřeba u pokladny složitě hledat telefon nebo peněženku. Nový způsob placení v kamenných obchodech si vystačí jen s úsměvem nebo mávnutím rukou. Prověřenou technologii používanou k odemykání chytrých telefonů obličejem nebo otiskem prstu bude nyní možné využívat i k urychlení placení u pokladny. Novinku přináší nový program společnosti Mastercard Biometric Checkout. Jediné, co bude od spotřebitelů vyžadovat, budou oni sami.

V rámci dnes oznámeného globálního spuštění programu Biometric Checkout byl představen i technologický rámec, který usnadní zavedení potřebných standardů nového způsobu placení v obchodech všech velikostí, od velkých řetězců po malé rodinné prodejny. Program totiž bankám, obchodníkům a poskytovatelům technologií předkládá soubor norem, které přispívají k zajištění bezpečnosti a soukromí osobních údajů využívaných při biometrickém ověřování plateb.

Z celosvětového průzkumu vyplývá, že 74 procent spotřebitelů se k biometrickým technologiím staví pozitivně. Předpokládá se, že trh s bezkontaktními biometrickými technologiemi bude mít do roku 2026 hodnotu 18,6 mld USD.

„Způsoby, jak platíme, musí držet krok s tím, jak žijeme, pracujeme a obchodujeme. Dostupné způsoby placení proto musí spotřebitelům nabízet možnosti volby spolu s vysokou úrovní zabezpečení. Cílem našeho nového programu je prožitek z nakupování ještě o další stupeň vylepšit jak pro zákazníky, tak také pro obchodníky. Současně chceme poskytovat nejvyšší míru zabezpečení i pohodlí,” řekl Ajay Bhalla, prezident společnosti Mastercard pro oblast Cyber & Intelligence.

Proměna u pokladny

Ke službě biometrického ověření plateb se mohou spotřebitelé zaregistrovat přímo u partnerů programu Biometric Checkout společnosti Mastercard. Registraci mohou provést buďto přímo v obchodě s pomocí obchodníka, nebo i z pohodlí domova prostřednictvím aplikace. Jakmile má spotřebitel své údaje zaregistrovány, nemusí se již u pokladny zdržovat hledáním po kapsách nebo v kabelce. Po kontrole účtu se jen prostě usměje do kamery nebo mávne rukou nad čtečkou, a bude mít zaplaceno. Nová technologie tak zaručuje rychlé a bezpečné placení a současně dává spotřebitelům možnost volby, jakým způsobem chtějí své nákupy platit.

Nezanedbatelné jsou i výhody na straně obchodníků, od urychlení transakcí a zkrácení front u pokladen přes zlepšení hygieny až po vyšší míru zabezpečení. Platební systém lze navíc snadno propojit s věrnostními programy a personalizovanými nabídkami, které spotřebitelům pomohou nalézt zboží, o které by na základě svých předchozích nákupů mohli mít zájem.

Mezi partnery společnosti Mastercard se řadí firmy jako NEC, Payface, Aurus, PaybyFace, PopID či Fujitsu Limited. Partneři programu se po celém světě podílejí na zavádění nových technologií v potřebném rozsahu. Řídí se přitom souhrnným rámcem minimálních požadavků a směrnic, které pro účely využívání biometrických údajů k ověřování plateb v obchodech určují parametry zabezpečení, spolehlivosti rozpoznávání biometrických dat i zajištění ochrany osobních údajů.

Tento týden spustí první pilotní provoz společnosti Payface a St Marche. V rámci pilotního projektu nasadí řetězec St Marche technologii společnosti Payface v pěti ze svých supermarketů v São Paulu. Zákazníci těchto supermarketů si své biometrické a platební údaje mohou zaregistrovat pomocí aplikace společnosti Payface. Poté budou mít možnost své nákupy platit pouhým úsměvem pro objektiv kamery, bez potřeby použít platební kartu nebo mobilní zařízení. Spuštění dalších pilotních projektů je naplánováno v zemích Blízkého východu a Asie.

„Společnost Payface rozvíjíme od roku 2018. Naším cílem je změnit způsob, jak lidé platí za své nákupy: vylepšit celý prožitek, aniž bychom jakkoliv ubírali na zabezpečení. Partnerství se společností Mastercard je pro nás vítaným krokem před, který nám umožní rozšířit naše technologie k ještě většímu počtu obchodníků a spotřebitelů. Nakupování tak bude ještě jednodušší a lidé budou moci doslova platit s úsměvem,“ uvedl Eládio Isoppo, generální ředitel společnosti Payface.

Další kapitola v bohaté historii inovací

Spolu s nedávno představenými inovacemi, jako jsou programy Shop Anywhere, Enhanced Contactless (ECOS) či Cloud Point of Sale je program Biometric Checkout dalším příspěvkem společnosti Mastercard k evoluci v placení. Účelem těchto inovací je poskytovat spotřebitelům a prodejcům bezproblémová, flexibilní a bezpečná řešení.

Využívání biometrických údajů společnost Mastercard podporuje dlouhodobě jak v kamenných obchodech, tak i při nakupování online. Jedná se o bezpečný způsob ověřování totožnosti, který spolehlivě nahrazuje hesla a kódy přímo osobou plátce. Ověřování biometrickými údaji, postavené na standardu EMV 3-D Secure, lze při placení využívat s moderními platebními kartami nebo mobilními či nositelnými zařízeními. Biometrické údaje se kromě toho využívají i k ověřování totožnosti při „placení pomocí selfie“ nebo online, kdy se uplatňují další standardy, jako například FIDO (Fast Identity Online).

S pokračujícím rozšiřováním technologií biometrického ověřování po celém světě přispívá společnost Mastercard k tomu, aby všechny zúčastněné strany zachovávaly nejvyšší možnou úroveň zabezpečení a ochrany soukromí spotřebitelů. Program Biometric Checkout se řídí zásadami zodpovědného nakládání s daty společnosti Mastercard. Účelem těchto zásad je zajistit, že si spotřebitelé zachovají kontrolu nad tím, jak se s jejich osobními údaji nakládá, a že budou mít z využívání těchto údajů prospěch.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky MasterCard, karta, platba, obchod, spotřebitel, technologie, Fujitsu, Aurus Motors, Asie, São Paulo, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

"stačí mávnutí rukou..." se vztyčeným prostředníčkem! ;-)

Čtvrtek, 19. května 2022, 13:22Odpovědět

Při placení se usmívejte. Můžete i mávat. Mastercard zahajuje novou éru biometrického ověřování plateb  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.