Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Klášter voršilek v centru Brna poslouží nemocným rodinám z Ukrajiny

Bývalý klášter sester voršilek mezi brněnskými ulicemi Orlí a Josefská má nové využití. Do historických prostor se nastěhují ukrajinské rodiny v kritické situaci. V církevním objektu získají uprchlíci pravidelnou péči a na minimálně na rok ubytování zcela zdarma.

Objekt někdejšího kláštera sídlícího v bezprostřední blízkosti kostela svatého Josefa patří Biskupství brněnskému, které jej nabídlo minimálně na rok zdarma rodinám z východoevropského státu, jenž čelí ruské agresi. Pomoc najdou v budově, jejíž historie sahá do konce 15. století, primárně lidé ve vážné životní situaci. Jedná se například o rodiny s vážně nemocnými či postiženými dětmi, ženy s různými traumaty nebo po porodu. 

Na ploše větší než 1 100 metrů čtvereční sloužící původně jako obchodní prostory vyrostlo v posledních týdnech zásluhou architektů z ateliéru EA, stavebních firem a množství dobrovolníků 22 kompletně vybavených samostatných pokojů, společenské místnosti, kuchyně a sociální zařízení pro 40 až 120 osob,“ sdělila Drbně mluvčí brněnského Biskupství Martina Jandlová

Projekt připravuje církevní organizace ve spolupráci s městem i krajem. Provoz či ubytování zajistí ženský vzdělávací spolek Vesna, který například organizuje potravin či oblečení ve dvoře Pražákova paláce. Počítá se i se spolupráci ukrajinských odborníků z oblasti psychologie a zdravotnictví. 

Ukrajinské ženy, děti a mladé rodiny ubytované v objektu bývalého kláštera sester voršilek tak mohou čerpat jednak z vynikající polohy v centru Brna, nabízejícím veškeré služby a možnosti zapojení do společnosti, a navíc využít klidného dvora ve vnitrobloku kláštera, poskytujícího bezpečný uzavřený prostor pro setkávání či dětské hry, a tak oživit tento téměř zapomenutý kout historické části města,“ uvedla Jandlová, podle níž se první lidé nastěhují do budovy v nejbližších dnech.

V brněnské diecézi spolupracuje na pomoci ukrajinským uprchlíkům téměř sedmdesát farností, které ubytovaly ve svých nemovitostech přes 350 lidí. Desítky dalších ukrajinských uprchlíků přijaly do svých domů a bytů křesťanské rodiny. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, klášter, Ukrajina, Ubytování, Biskupství, rodina, uprchlík, Orlí, Kostel svatého Josefa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klášter voršilek v centru Brna poslouží nemocným rodinám z Ukrajiny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.