Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brno naplánovalo setkání s řádem, který chce převzít městskou nemocnici

V Brně se uskutečnilo první z pěti setkání mezi zástupci města, nemocnic a řádem Milosrdných bratří v Brně, který projevil zájem o převzetí provozu městské Nemocnice Milosrdných bratří. Řekl to primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Prvním tématem bylo zdravotnictví v datech, mezi další budou patřit právní aspekty převodu nemocnice nebo vize o nové městské nemocnici. Hladík už dříve uvedl, že převzetí nemocnice není jednoduchá záležitost, je potřeba vyřešit například smlouvy s pojišťovnami i zaměstnanci.

Řád nemocnici v minulosti vybudoval. Některé budovy i pozemky v areálu jsou řádu, jiné města nebo státu. Město nemocnici provozuje na základě dlouhodobé smlouvy o spolupráci. Nemocnice jako organizace města si pak další smlouvou pronajímá část budov od řádu, tato smlouva končí v dubnu a město bude s řádem v týdnu jednat o prodloužení.

Včerejšího setkání se zúčastnil i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. „Měl data z brněnských a krajských nemocnic. Dozvěděli jsme se, že když sečteme dvě městské nemocnice Milosrdných bratří a Úrazovou, tak jsou velikostí stejné jako Fakultní nemocnice u svaté Anny z pohledu poskytované zdravotní péče," uvedl Hladík. Dodal, že z analýzy vyplynula také potřeba vzniku lůžek následné péče s ohledem na stárnoucí populaci.

Další kulatý stůl se uskuteční 3. května a tématem budou právní aspekty převodu nemocnice. Na 18. května je v plánu debata o vizi nové městské nemocnice, na přelomu května a června bude setkání odborníků z oblasti zdraví a v polovině června se setkají zástupci konventu a ředitel městských nemocnic Pavel Piler.

Záměr řádu převzít nemocnici vzalo v dubnu na vědomí zastupitelstvo města. Hladík ale upozornil na to, že by nejspíš musela zaniknout městská organizace a vzniknout nová, je potřeba také řešit smlouvy a zaměstnance, které má nyní nasmlouvaná městská organizace. Převor řádu Martin Macek uvedl, že pokud by byla vůle, věří, že by řád nemocnici mohl převzít od příštího roku.

Nemocnice Milosrdných bratří je jednou ze dvou nemocnic, kterou provozuje město. Druhou je Úrazová nemocnice. Obě mají shodně zhruba 500 zaměstnanců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Milosrdných bratří

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, Brno, Petr Hladík, Nemocnice Milosrdných bratří, KDU-ČSL, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Ladislav Dušek, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno naplánovalo setkání s řádem, který chce převzít městskou nemocnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.