Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Důležitá je pro nás snaha pomoct lidem, kteří mají na běžném trhu práce nevýhodu

PR článek

Pojem chráněná dílna už nejspíš někdy zaslechl každý. Co si pod ním ale přesně představit? Co vyrábí a koho zaměstnává? Lubomír Štancl vede chráněnou dílnu Craftwork v Brně už 15 let a na začátku letošního roku pod jeho „velením“ přibyla nová chráněná dílna v Letovicích. Osoby se zdravotním omezením na Brněnsku díky nim získávají nové příležitosti pracovního uplatnění a Craftwork s rozvojem chráněných dílen ani zdaleka nekončí.

Co si má běžný čtenář představit pod pojmem chráněná dílna? Co se v ní dělá a koho chrání?
Chráněná dílna je určená pro lidi se zdravotním handicapem – tzv. OZP. Dává jim příležitost práce a přivýdělku, zatímco v běžných dílnách/firmách by kvůli svému znevýhodnění hledali práci těžko. Dělají se v nich většinou jednodušší manuální práce. Jednoduché výrobky, kompletace, balení apod.

Ještě nám prozraďte, co znamená zkratka OZP.
Jde o osoby se zdravotním postižením, a ty se ještě dělí do několika tříd. Abych byl přesný, existuje ještě OZZ – osoba zdravotně znevýhodněná. Jsou to lidé se sníženou pracovní schopností, kteří však na rozdíl od OZP nemají nárok na jakýkoliv příspěvek od státu. OZP 1-3 označují různé stupně zdravotního znevýhodnění, které snižuje pracovní schopnost. Čím vyšší třída, tím větší znevýhodnění.

Vaše společnost Craftwork provozuje dvě chráněné dílny. Kolik zaměstnáváte lidí?
Máme celkem 62 lidí, z nichž 56 má nějaké zdravotní omezení na úrovni 1-3. Nová dílna v Letovicích zaměstnává 10 lidí, ale není to konečný počet, v Brně pracuje dalších 52 osob. 

A pro představu, jaká mají zdravotní omezení?
V současné době nemáme vozíčkáře. Máme tu několik lidí s vadou sluchu, včetně zcela neslyšících, a také má několik zaměstnanců dlouhodobé psychické potíže. Pracuje tu ale také pán, který v dětství prodělal dětskou mozkovou obrnu, nebo další, který kromě toho, že je neslyšící, má ještě poruchu zraku. To jsou asi největší handicapy. Na opačném pólu jsou například lidé po operacích rukou nebo lidé, kteří se léčí s pravidelnými bolestmi hlavy nebo depresemi.

Jakou mají kvalifikaci? Jsou mezi nimi i vysoce kvalifikovaní lidé, kteří by mohli vykonávat náročnější a lépe placenou práci?
Jsou tu například bývalí řemeslníci, kteří po operacích a zdravotních problémech už své řemeslo nemůžou vykonávat. Stále častěji jsou to ale také lidé s depresemi, kteří už nechtějí (nezvládají) pracovat na pozicích náročných na psychiku. 

Je pro práci s lidmi se zdravotním omezením, a často psychickými potížemi, potřeba nějaká speciální kvalifikace, případně nějaká asistence?
Nezaměstnáváme lidi s takovým postižením, aby byl potřeba asistent nebo pomocník. To by už ani ekonomicky nedávalo v chráněných dílnách smysl. Většinou pracují v neziskových organizacích, kde se jim můžou víc věnovat, a postupně se snaží integrovat je do pracovního procesu. 

Jakou práci zaměstnanci chráněných dílen zastávají?
Děláme servisní a kompletační činnost pro další firmy skupiny Authentica Group, jejíž součástí je i Craftwork. Kompletují a balí se tu výrobky, nejčastěji z naší kartonážky GRD Servis, lepí se pásky, balí komponenty do sáčků apod. Máme takém šicí dílnu, kde zaměstnáváme tři švadlenky, dvě z nich mají zdravotní omezení. Takže děláme i jednodušší šicí práce. Náročnější je například kašírování stojanů nebo lepení výztuží. Naši lidé zvládají i práci běžných pracovníků. Zdravotní handicap většinou nijak nesouvisí s šikovností.

A nenašli by takoví lidí lepší uplatnění v běžném prostředí?
Často našli, ale nechtějí – jsou tu ve větším bezpečí. Chtějí dělat jednoduchou práci a mít čistou hlavu. Potřebují oddech, což se týká hlavně těch, kteří přicházejí s nějakým psychickým problémem.

Přizpůsobuje se zaměstnancům nějak tempo, námaha a mentální zátěž práce?
Není to těžká práce. Někteří si sami řeknou, jestli práci zvládnou, a my se jí pokoušíme přizpůsobit, jiným je to jedno.

Máte nastavené pracovní normy?
Ano, máme. Jasná pravidla jsou v rámci pracovní skupiny vždy nutná. Nedělalo by dobrotu, kdyby nebyla.  Někdo jede jako fretka, jiný má tempo pomalejší.

Jaká je v chráněných dílnách zaměstnanecká fluktuace?
Chráněnou dílnu máme 15 let a od samého začátku je tu s námi stále 6 zaměstnanců. A spousta z nich tu pracuje třeba 10 let. Někteří odcházejí do penze a někteří mají pocit, že si zaslouží lepší práci a odcházejí za ní. Ale pak se dost často chtějí vrátit zpět.

A vezmete je zpět?
Ty šikovné ano. Jsou mezi nimi ale také „vykukové“, kterým už druhou šanci nedám.

Mají chráněné dílny oproti běžným provozům nějak speciální podmínky?
Zákon nic takového nenařizuje. Dělá se na ranní směny a zkrácený šestihodinový úvazek. Vše je v souladu s platným zákoníkem práce, nic speciálního.

Jak jsou lidé ve chráněných dílnách placení?
Základem je minimální mzda. Když zaměstnanci pracují dobře a plní své pracovní povinnosti, zvyšujeme mzdu po třech měsících zácviku a pak po odpracovaných letech. Šikovný člověk si u nás vydělá asi 22 tis. Kč. K tomu má samozřejmě příspěvek od státu dle stupně omezení a mzdy jsou osvobozené od daně z příjmu.

Ostatní chráněné dílny v regionu to mají stejně?
Podle toho, co vím, ano. Máme práce dost a dodáváme ji někdy i jiným chráněným dílnám.

Je provozování chráněné dílny spíš otázkou společenské zodpovědnosti nebo je ekonomicky výhodné?
Chráněné dílny jsou dotované státem, jinak by to mnohým nedávalo ekonomický smysl. Pro nás je ale důležitá snaha pomoct lidem, kteří mají na běžném trhu práce nevýhodu. Většina z nich je opravdu ráda, že mají práci. Peníze, které dostaneme od státu, používáme na zkvalitnění pracovních podmínek, pořízení nových technologií a obecně rozvoj dílen. Teď jsme například zakoupili velký stroj na úklid venkovních ploch. 

Hledáte nové zaměstnance nebo musíte zájemce spíše odmítat?
Začínali jsme asi s 10 lidmi a spolu se zdokonalováním pracovních procesů a nákupem technologií průběžně nabíráme lidi nové. Aktuálně ale máme přetlak. Prakticky každý den mi volají 2 lidé, že by chtěli pracovat v chráněné dílně. Běžné firmy o tyto lidi vždy nemají zájem, protože je s nimi více starostí. 

Zájemce o práci berete hned nebo musejí projít nějakým výběrovým řízením?
Výběrová řízení neděláme, ale lidé si u nás práci rovnou vyzkouší. Poznáme už po hodině nebo dvou, jestli člověk chce pracovat a zapadne. Po této zkoušce si vzájemně řekneme, jestli si plácneme, nebo ne.

Lubomír Štancl

Jsou mezi zaměstnanci jen lidé z Brna a nejbližšího okolí?
Okruh, odkud k nám lidé za prací dojíždějí, je poměrně široký. Máme tu paní z Hustopečí, Pouzdřan nebo z Kyjova, to je přes 50 km. 

Už jste zmínil, že Craftwork je součástí Authentica Group, která spojuje několik společností s obchodním, výrobním i marketingovým zaměřením. Jak jsou vaši zaměstnanci bráni v rámci této skupiny? Přistupuje se k nim stejně jako k ostatním?
Naši lidé mají stejné benefity, jako všichni ostatní. I na společné akce jsou zváni všichni bez rozdílu zařazení. Snažíme se vytvářet všem stejné podmínky, ale je pravda, že část lidí z chráněných dílen si od ostatních udržuje jakýsi odstup. Je to určitě vyšší procento zaměstnanců než z jiných firem skupiny. Vidíme to například v účasti na společných akcích.

Jak se podle Vás k těmto lidem chová náš stát? Měl by se o ně lépe postarat nebo mají dostatečnou podporu?
Stát nabízí spoustu možností, ale ty se, bohužel, snaží někteří jedinci také zneužít. Takže si myslím, že podpora ze strany státu je dostatečná, jen by měla existovat efektivnější kontrola. Pracují u nás lidé, kteří podporu od státu vůbec nevyužívají. Chtějí se o sebe postarat sami a to je obdivuhodné.

Jak dlouho už šéfujete chráněným dílnám Craftwork?
Od samého začátku, tedy 15 let. Jsem původně mechanik elektronických zařízení. Pracoval jsem pro GRD Servis, kde jsem byl od roku 1994.

Chystáte se dál chráněné dílny rozšiřovat?
Právě v těchto dnech řešíme odkup nebo pronájem sousedních pozemků, které bychom rádi využili pro další velkou chráněnou dílnu. Pokud se vše podaří, v horizontu 2-3 let bychom ji mohli otevírat. 

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Práce, Chráněné dílny, Authentica, Brno, Craftowork, chráněná dílna, Letovice, dílna, Brněnsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důležitá je pro nás snaha pomoct lidem, kteří mají na běžném trhu práce nevýhodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.