Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česko udělilo Ukrajincům bezmála 300 tisíc speciálních víz

Česko udělilo Ukrajincům prchajícím před válkou od začátku ruské invaze už zhruba 292 tisíc speciálních víz. Ve čtvrtek jich bylo vydáno zhruba 2700, tedy podobně jako za stejný den v předchozím týdnu. Na twitteru to oznámilo ministerstvo vnitra. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl při jednání sněmovního bezpečnostního výboru, že se počet uprchlíků z Ukrajiny v Česku ustálil na přibližně 300 tisíc. Někteří uprchlíci podle něj z Česka odjíždějí.

Víza dočasné ochrany, která Ukrajinci v Česku dostávají, jim umožňují pobývat v zemi až rok. Zároveň mají přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání, na trh práce a mají nárok na další asistenci, například při ubytování. V pondělí bylo vydáno přes 3900 víz, v úterý pak téměř 3000 a ve středu zhruba 2800. Minulý týden se počty udělených víz v jednotlivých dnech pohybovaly od přibližně 2300 po 3700.

Naprostou většinu ukrajinských uprchlíků, více než tři čtvrtiny, tvoří podle údajů ministerstva ženy. Dvě pětiny lidí prchajících před ruským útokem jsou děti a mladiství ve věku do 18 let.

Celkový počet lidí, kteří kvůli ruské invazi uprchli za hranice Ukrajiny, překročil podle úterních informací Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) 4,6 milionu. Většina z nich zamířila do Polska, kam po začátku invaze od 24. února dorazilo skoro 2,7 milionu lidí z Ukrajiny. Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) v úterý také oznámil, že za dobu války na Ukrajině už přišlo o život nejméně 1892 civilistů.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Ukrajina, ČR, Víza, Válka, Rusko, Česko, uprchlík, invaze, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Ministerstvo vnitra České republiky, Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, ruská invaze na Ukrajinu, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko udělilo Ukrajincům bezmála 300 tisíc speciálních víz  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.