Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejstarší brněnský kostel se kvůli opravám zavírá, věřící musí na bohoslužby jinam

Věřící z největšího moravského města letos neoslaví největší křesťanské svátky v kostele svaté Jakuba. Chrám se kvůli rozsáhlým opravám veřejnosti uzavírá po dobu stavební sezony. Velikonoční mše se přesunou do jiných kostelů v Brně.

Rekonstrukce církevního objektu, u jehož prostranství zvláště ve večerních hodinách Brňané rádi vysedávají s půllitry, zahájila farnost už na konci minulého roku. Tehdy se jednalo o nezbytné přípravy, nyní už práce vypukly naplno a přichází první výrazná omezení, která se dotknou věřících v době, kdy si připomínají vzkříšení Ježíše Krista.

Pozdně gotický chrám nacházející v centru Brna, který je nejstarším svého druhu, zůstane zavřený mnohem déle než po období Velikonoc. Proto až do odvolání farníci přesouvají bohoslužby do sousedních kostelů sv. Tomáše a Nanebevzetí Panny Marie.

Chápu, že zejména pro některé starší farníky je náročnější prožívat tyto svátky mimo kostel, k němuž mají silný vztah. Možná je to pro nás výzva, abychom o to více mysleli v těchto dnech na lidi, kteří svůj domov ztratili zcela neočekávaně a brutálním způsobem,“ řekl farář Jan Pacner s poukazem na válečné uprchlíky z Ukrajiny, kteří našli zázemí také ve svatojakubské farnosti v Brně.

Stavba, jejíž historie sahá do počátku 13. století, má problémy zejména s technickým stavem střechy. Rekonstrukce, jež vyjde na bezmála 130 milionů korun, se týká kromě střechy či krovů také kamenných prvků či oken.

Nejdůležitějším úkolem je určitě výměna 2500 metrů čtverečních velkého měděného pláště střechy, kterou protéká dovnitř voda a způsobuje zahnívání krovů. Ty je nutné rovněž opravit. Také kamenné prvky na fasádě jsou často v havarijním stavu a mohou ohrozit bezpečnost chodců kolem kostela. Proto je musíme zabezpečit a obnovit,“ vysvětlil už dříve Pacner.

Hlavním lákadlem po úpravách bude vybudování vyhlídky ve výšce dvaačtyřiceti metrů na kostelní věži. Díky tomu získají návštěvníci města výhled na centrum Brna. Vedení města i farnost věří, že se díky tomu stane církevní stavba, pod níž se nachází druhá největší kostnice v Evropě, ještě větší turistickou atrakcí. 

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kostel sv. Jakuba

Štítky Brno, kostel, Církev, Velikonoce, Ježíš Kristus, Jan Pacner, Nanebevzetí Panny Marie, Evropa, Ukrajina, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejstarší brněnský kostel se kvůli opravám zavírá, věřím musí na bohoslužby jinam  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.