Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Brno-střed pomůže důchodcům a chudým rodinám. Nezvedne nájmy městských bytů

Vysoká míra inflace má negativní dopad na ceny energií, potravin i bydlení. Brněnští radní z Brna-středu proto rozhodli, že letos nájmy nezvýší. Obyvatelé městských bytů, což jsou převážně důchodci nebo rodiny s nízkými příjmy, tak za rok ušetří až deset tisíc korun.

Lidé žijící v nájemních bytech v městské části Brno-střed zaplatí za bydlení stejně jako loni. Podle smluv, které obsahují takzvanou inflační doložku, je pronajímatel oprávněný každý rok zvýšit činži o průměrnou meziroční míru inflace. Letos ale radní schválili, že k navyšování nedojde.

„V naší městské části bydlí v obecních bytech hodně seniorů, na které tato doba dopadá velmi negativně. Stejně tak mají problémy i rodiče samoživitelé nebo rodiny s nižšími příjmy. Chceme jim pomoci, a proto letos nebudeme navyšovat nájmy,“ sdělil starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS).

Odpuštění zvýšení nájmu se týká asi dvou a půl tisíce domácností. „Aktuální situace, kdy výrazně rostou ceny energií a dalších nákladů na bydlení, nám není lhostejná. Díky stávajícím nájmům ušetří jedna domácnost až devět set korun měsíčně,“ dodal Mencl.

Pravidelně se výše nájemného mění na začátku července. Letos se ale nájemníci nemusí o nic starat, odpuštění vyřídí úředníci automaticky u všech nájemních smluv. Brno-střed kvůli vstřícnému kroku přijde za celý rok o více než osm milionů korun.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jarmoluk/Pixabay.com

Štítky Brno, nájem, inflace, městské byty, Brno-střed, rodina, bydlení, městská část, Vojtěch Mencl, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno-střed pomůže důchodcům a chudým rodinám. Nezvedne nájmy městských bytů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.