Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stát funguje dobře a je schopný pomoci obcím po tornádu, tvrdí Vystrčil

Předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS), ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL) a senátor z břeclavského obvodu Rostislav Koštial (ODS) dnes navštívili jihomoravské obce postižené tornádem. Hubáčková sdělila, že má pro některé obce příznivou zprávu o posunech termínů v čerpání dotací, které by jinak nestíhaly.

Stát funguje dobře a je schopný pomoci obcím, které se ocitly v kritické situaci, řekl dnes Vystrčil u Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, kterou s dalšími obcemi loni v červnu poničilo tornádo. Hubáčková přivezla do některých obcí rozhodnutí o poskytnutí dotace - například Moravská Nová Ves získá na opravu kanalizace dvanáct milionů korun, nedaleké Lužice dostanou 1,1 milionu na vyčištění a monitoring kanalizace.

Politici pohovořili se starosty a prohlédli si shromaždiště odpadu mezi Moravskou Novou Vsí a Hruškami, kam se po loňském tornádu navážela například stavební suť. Šlo o 190 tisíc tun odpadu, z čehož už asi 170 tisíc je odvezeno.

„Jsem tu po dlouhé době a vidím, jak moc se to území rozvíjí, jak velmi pracovití lidé spravují své domy a jak jsou pracovití i zastupitelé. Opravují občanskou vybavenost a likvidují škody, které po tornádu ještě jsou. Ne na všechno ale byly síly a možnosti a peníze to řešit," řekla Hubáčková.

Vystrčila zajímalo, jak obce se státem spolupracují. „Ukazuje se, že stát je schopný pomoci v okamžiku, kdy je evidentní, že obce všechno nemohou zvládnout, protože jsou v kritické situaci způsobené třeba tornádem," uvedl předseda Senátu. Řekl, že nyní je to znovu vidět například v případě ukrajinských uprchlíků.

Starosta Moravské Nové Vsi Marek Košut (TOP 09) řekl, že soukromá obydlí, která byla poškozena částečně, jsou už v podstatě opravena. To se podle něj netýká demolic, stavba nových domů se ještě protáhne. „Pokud jde o veřejnou infrastrukturu, tam je to komplikovanější, protože v Moravské Nové Vsi jsme to masivní poškození využili k tomu, abychom to udělali z gruntu a pořádně. Práce nás čeká spoustu, viděl bych to na rok, dva. A pokud jde o zeleň, tak alespoň na pět let, aby to vypadalo alespoň tak, jako před tím," uvedl starosta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv ODS

Štítky ČR, vláda, senát, neštěstí, počasí, Jihomoravský, tornádo, Miloš Vystrčil, Anna Hubáčková, ODS, Moravská Nová Ves, Rostislav Koštial, KDU-ČSL, okres Břeclav, TOP 09, Lužice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát funguje dobře a je schopný pomoci obcím po tornádu, tvrdí Vystrčil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.