Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno má svého luňáka Jirku. Zachráněný pták je v šoku a potřebuje péči

Znáte nezapomenutelnou postavu Jirky Luňáka z oblíbeného komediálního seriálu Okresní přebor? V Brně zachránili fotbalistova jmenovce luňáka Jirku. Otřesený samec je nezraněný, ale v šoku. Skončil v péči odborníků ze záchranné stanice.

Dravce zmítajícího se na zemi si o víkendu všimli lidé v blízkosti chrlického biotopu. Pták mával křídly a marně se pokoušel vzlétnout. Starostliví kolemjdoucí na místo přivolali brněnské strážníky, kteří se k opeřenci vydali. „Vyslaní strážníci se k němu zezadu přiblížili, opatrně ho odchytili a v papírové krabici převezli do Ptačího centra. Šlo o luňáka červeného, který je na našem území vzácný," vysvětlil dnes mluvčí strážníků Pavel Šoba.

Od jiných ptáků se luňák odlišuje hluboce vykrojeným ocasem i rozvláčným letem. Odchycený samec je podle odborníků starý zhruba dva roky. Ačkoli není zraněný, musejí se o něj v Ptačím centru pečlivě starat. Zachráněný pták totiž není v důsledku šoku schopný přijímat obvyklou potravu a potřebovuje dokrmování glukózou. „Pravděpodobně je po nějakém vzdušném souboji s jiným dravcem, kterému možná vlétl do jeho teritoria spadl na zem a nedokázal odletět,“ vysvětlil Zdeněk Machař z Ptačího centra.

Pokud vše dobře půjde, už tento týden se zachráněný luňák vrátí do volné přírody. „Po vzoru hrdiny ze známého televizního seriálu dostal tento luňák příznačné jméno Jirka. Byl umístěn do zatemnělého boxu, aby se nerozptyloval okolními vlivy a mohl se co nejrychleji zotavit,“ popsal Machař s tím, že nalezený samec je teprve druhým luňákem, o kterého v záchranné stanici pečovali. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Brno

Štítky strážníci, městská policie, luňák, jirka, Brno, ptáci, Ptačí centrum, Okresní přebor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno má svého luňáka Jirku. Zachráněný pták je v šoku a potřebuje péči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.