Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V Brně demolují továrnu, která nikdy nic nevyráběla

Pod brněnským vysílačem Hády začalo velké bourání továrny Ergon. Industriální stavba pocházející z konce osmdesátých let měla původně sloužit k výrobě zdravotnických pomůcek. K ostrému provozu ale nikdy nedošlo a nyní objekt po více než třiceti letech ustupuje nové čtvrti.

Továrna vznikala v osmdesátých letech minulého století, kdy ji začal stavět státní podnik Ergon. Plánoval, že pod Hády začne výroba zdravotnických pomůcek. Jenže k tomu nakonec vůbec nedošlo. Důvodem byl zejména pád komunistické vlády a s tím související ekonomické změny. Zboží určené pro státy socialistického bloku už nebylo potřeba, a tak kompletně vybavená stavba zchátrala, až z ní po několika vlastnických změnách zbylo jen torzo.

Podle znalce brněnského industriálu Karla Sklenáře se jednalo o typický znak doby, kdy se stavělo pomalu a po změně režimu už nebyly industriální stavby potřeba. Podobný osud postihl například někdejší nářaďovnu v areálu židenické Zbrojovky nebo objekt u železniční trati ve Štýřicích, kde stojí nedostavěná poliklinika. 

Byty i tržnice

V současné době jde budova, ve které nacvičovali dříve hasiči nebo zdravotníci vyprošťování osob ze sutin, k zemi a chystá se proměna území na moderní čtvrť. Devoloper, jímž je společnost Trikaya, má část pozemků v majetku od roku 2009. Teprve nyní ale dostal veškerá povolení k projektu nové čtvrti a chce začít s výstavbou ještě letos. 

Firma již začala s demoličními pracemi, které potrvají několik měsíců. Celkem pod Hády vznikne až 800 bytů pro dva tisíce lidí. Kromě bydlení má v lokalitě vzniknout mateřská škola, tržnice, byty pro seniory, klubovna nebo komunitní centrum.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Brno, Industriál, Rekonstrukce, Budování, Developer, Bydlení, ERGON a.s., Karel Sklenář, továrna, Štýřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

sametová revoluce 1989 pozastavila mnoho investic.. dálnice, metro v Praze a Bratislavě, obchvaty obcí, pražský okruh a Suchdolský most, další atomovou elektrárnu, výstavbu západního města v Praze Butovice, které mělo být ukončeno až před Rudnou a další a další a další a další

Úterý, 22. března 2022, 12:43Odpovědět

V Brně demolují továrnu, která nikdy nic nevyráběla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.