Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na brněnském výstavišti spí stovky Ukrajinců. Čekají, až se jim najde nové ubytování

Bezmála šest set uprchlíků z Ukrajiny se aktuálně nachází na brněnském výstavišti, kde v tamním pavilonu B funguje asistenční centrum. Lidé přespávají na matracích, lehátkách, karimatkách a mnohdy i na zemi a čekají, až si najdou stálou ubytovnu. Vzhledem k velkému přílivu Ukrajinců se kapacita prostor neustále navyšuje.

Minulý týden v horním patře pavilonu B brněnského výstaviště vzniklo nouzové ubytování, jehož kapacita se neustále navyšuje. Jihomoravští hasiči místo rozšiřují tak, aby se tam mohlo v nejbližší době až vyspat osm set lidí. „Aktuálně máme v provozu tři ochozy. Nyní stavíme čtvrtý sektor, který postupně zprovozňujeme, aby vzniklo více místa,” říká náčelník štábu jihomoravských hasičů Vlastimil Svoboda, podle nějž se v centru potýkají s nedostatkem vybavení. Kvůli tomu mnozí doslova skládají hlavu, kde se dá. „Chybí nám hlavně matrace, karimatky a lehátka,“ tvrdí. 

V areálu brněnského výstaviště se nachází nyní zhruba šest set lidí. Ti mají provizorní místa na spaní a nachystané zásuvky, aby si mohli nabít telefony. V prostoru spaní mají i stoly, u kterých odpočívají nebo jedí. Židle si rozebrali k matracím, kde jim slouží jako noční stolky. „Po lidech, co tady spali a už odjeli na ubytovny, tady zbyly nějaké věci. Vydezinfikujeme, abychom je mohli nabídnout dalším,” uvádí Svoboda.

Uprchlík, který na výstaviště přijde, musí vyplnit potřebné dokumenty a může si zajistit ubytování. Celý proces trvá půl hodiny až několik hodin. Vyřídit ubytování je nejrychlejší, lidem žádost zabere pět minut. „Tady to pro ně není na delší dobu, ale spíš taková přestupní stanice. Některým pomáháme i s vystěhováním a převozem na ubytovnu,” popisuje Svoboda.

Na výstavišti jsou dvě stanice s humanitární pomocí, kde dobrovolníci pro každého připravují balíčky. „To je z důvodu, že ze začátku bylo vše volně přístupné a rozebíralo se to ve velkém. I u občerstvení si někteří věci brali několikrát a odnášeli v taškách. Nyní to dobrovolníci hlídají,” dodává Svoboda. Kromě toho je v pavilonu i odpočívárna, dětský koutek a sociální zařízení, kde jsou dvě sprchy.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Brno, výstaviště, Ukrajina, ubytování, Brněnské výstaviště, matrace, pavilon, ubytovna, Vlastimil Svoboda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

určitě se dočkají musí věřit a chodit každou neděli do kostela

Středa, 16. března 2022, 14:28Odpovědět

Na brněnském výstavišti spí stovky Ukrajinců,  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.