Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Kuřimi pomáhají mladým dospět. Po pěti letech úsilí tam vznikl nový nízkoprah

S šikanou, poruchou příjmu potravy, osamělostí a dalším starostmi pomáhají mladým lidem nově sociální pracovníci nízkoprahového klubu Čas v Kuřimi na Brněnsku. Návrh na vznik zařízení ležel i kvůli odporu části veřejnosti i politického spektra na stole pět let. Teprve nyní se městu podařilo projekt dotáhnout.

O sociální službu usilovalo město už před pěti lety. Lidé, kteří jej měli mít v sousedství, sepsali proti návrhu petici. Někteří se obávali zvýšené přítomnosti drogově závislých ve městě a s tím zvýšeným rizikem kriminality. Návrh proto doznal změn. Sídlo klubu mělo být původně u nádraží, kde se už nachází domov pro seniory, nakonec vzniklo v Jungmanově ulici. 

Je normální, že se lidé obávají nového a neznámého. Byla chyba, že jsme tehdy návrh nedokázali lépe vysvětlit veřejnosti. Jsme ale rádi, že nyní už nové centrum vzniklo,“ sdělil kuřimský starosta Drago Sukalovský (Kuřimská občanská liga). 

Kyberšikana i mediální gramotnost

Posláním nízkoprahového zařízení je prevence sociálně patologických jevů, jako je alkoholismus, drogová závislosti či vandalismus. Tým sociálních pracovníku proto tvoří i terénní pracovníci, kteří chodí do problémových lokalit, kde preventivně působí. Kuřimský Klub Čas funguje od letošního ledna. Zájemci po několika návštěvách specializovaného pracoviště sepíší s pracovníkem dohodu, společně si stanoví krátkodobé i dlouhodobé cíle, například získání brigády, osvojení si práce ve skupině. Zároveň si čas mají možnost zpestřit hraním her na konzolích či kulečníkem. 

Může se tady téměř cokoliv – chcete postavit vzducholoď, my vám s tím pomůžeme, ale pravidla musíme velice důsledně dodržovat. Musí se tu cítit bezpečně jak devítiletý, tak dvacetiletý,“ popsala vedoucí Klubu Čas Zuzana Učňová, která je zároveň jednou z terénních pracovníků. Podle ní jsou základními hodnotami pro pracovníky především anonymita, důvěra, empatie či respekt.

Kromě sociálních pracovníků působí v zařízení také psychologové, kteří pomáhají dětem najít řešení ve složitých životních situacích. Často přijde řeč také na aktuální témata, které vynesla na povrch pandemie covidu. Jedná se například o problém kyberšikany nebo mediální gramotnosti. „Volný čas, který tu klienti tráví, je nástrojem pro budování vztahu s nimi. Pak se nám nebojí svěřit s nejrůznějšími záležitostmi a trápeními,“ uvedla Učňová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Štěpánka Badinová

Štítky Kuřim, Sociální služby, Prevence, Drogy, Péče, sociální práce, Brněnsko, Drago Sukalovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kuřimi pomáhají mladým dospět. Po pěti letech úsilí tam vznikl nový nízkoprah  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.