Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Mendelovi k narozeninám opraví v Brně skleník, lidé si v něm natrhají hrášek

Po téměř sto padesáti letech se v Brně dočká obnovy skleník Gregora Johanna Mendela. Zrenovované pracoviště dostane vědec od města ke svým dvoustým narozeninám. Stavba se návštěvníkům otevře ještě letos a její součástí bude i hrách, který si lidé při prohlídce natrhají.

V areálu brněnského Augustiniánského opatství začala obnova skleníku z roku 1854, kde vědec Gregor Johann Mendel podnikal své pokusy a položil základy genetiky. Stavařské práce začaly tento týden a potrvají necelý rok. Návštěvníkům se opravený skleník, v němž nebude chybět ani proslulý hrách nebo kámen posvěcený papežem Františkem, zpřístupní v prosinci.

Obnovu bývalého pracoviště slavného vědce inicioval řád Augustiniánů. Mendel, od jehož narozenin letos uplyne dvě stě let, byl jedním z jejich členů a zasloužil se o mnohé vědecké objevy. „Chceme něco předat dalším generacím a poskytnout místo ke vzdělání i trávení volného času. Doufáme, že tady studenti jednou budou provádět pokusy,“ uvedl otec Juan Provecho, vyšší představený Augustiniánského opatství.

Otec genetiky pracoval ve skleníku, který zničilo v sedmdesátých letech 19. století tornádo, na svých přelomových objevech v genetice. Její zákony objevil díky pokusům na hrachu. Rostlinu proto hodlají v objektu zachovat jako připomínku vědcových pokusů. Tamní augustiniáni jej vypěstují pomocí takzvané aeroponie, což je ekologicky šetrná metoda pěstování, při níž není třeba využívat substrát. Rostliny vyživované pouze vodou uvidí i ochutnají návštěvníci ve všech fázích růstu. Hrachové lusky si pak lidé odnesou i jako suvenýr.

„Obnovený celoprosklený skleník bude svou ocelovou konstrukcí odkazovat na Mendelovy principy dědičnosti. Velké sloupy se budou dělit na menší a menší a postupně se budou množit,“ vysvětlil Aleš Zadražil, předseda představenstva Stavos Brno, která má stavbu na starost. 

Náklady na obnovu činí 38 milionů korun. Částkou 4-5 milionů korun přispěje město Brno, dále projekt financuje Evropská unie, Augustiniánské opatství a Jihomoravský kraj, který chce usilovat o zapsání památky na seznam UNESCO.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Chybik+Kristof Architects,

Štítky Brno, skleník, Gregor Johann Mendel, obnova, Gregor Mendel, hrách setý, narozeniny, Papež František, Řád augustiniánů, Evropská unie, Juan Provecho, Stavos Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mendelovi k narozeninám opraví v Brně skleník, lidé si v něm natrhají i hrášek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.