Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ředitel Romodromu chce odvolání ombudsmana. Nelíbí se mu jeho výrok o Romech

Ředitel občanského sdružení Romodrom Nikola Taragoš chce podle serveru Romea.cz usilovat o odvolání ombudsmana Stanislava Křečka z funkce. Ten veřejně projevil svůj názor na situaci Romů žijících ve vyloučených lokalitách. Jak potvrdila Kancelář veřejného ochránce práv, ombudsmana ale nejde odvolat.

Stanislav Křeček uvedl na blogu na webu Aktuálně.cz, že si lidé ze sociálně vyloučených lokalit, což jsou často Romové, mohou za svou situaci sami, nemají žádnou snahu svou situaci změnit a devastují poskytnuté byty. Křeček svými slovy reagoval na aktuální zjištění Agentury pro sociální začleňování o životních podmínkách obyvatel podobných oblastí.

Jeho vyjádření se nelíbí řediteli organizace Romodrom, jež poskytuje pomoc menšinám a pomáhá jim řešit životní situace. Podle svých slov chce Taragoš usilovat o ombudsmanovo odvolání. „My se v této oblasti dlouhodobě pohybujeme a je vidět, že v případě projektů na podporu bydlení, kde sociálně slabým klientům zajišťujeme standardní bydlení, odchází následně zhruba polovina lidí z dávkového systému. Stávají se ekonomicky aktivními, to znamená, že už nečerpají ze systému, ale naopak do něj přispívají. A mění se jim i další vrstvy života, ve vztahu ke vzdělávání dětí a tak podobně," popsal své zkušenosti.

Uvedl také příklad z Moravskoslezského kraje, kde se podařilo zabydlet několik rodin, díky čemuž se sedm dětí vrátilo z ústavní výchovy. Jelikož náklady na jedno dítě v ústavní péči činí měsíčně pětadvacet až třicet tisíc korun, jedná se podle Taragoše o roční úsporu nákladů státu přes 2,5 milionu korun. Stejně tak neřešené problémy vyloučených lokalit zvyšují náklady státu na řešení kriminality a dalších negativních jevů.

Nejde o první kritiku

Ombudsman Křeček čelil kritice kvůli svým výrokům vůči romské menšině už v minulosti. Odpor se u části odborné veřejnosti zvedl i v době volby ombudsmana, jímž se stal v únoru 2020. Do funkce veřejného ochránce práv navrhuje prezident a Senát a volí jej poslanci. Na Křečkovi odpůrcům vadily zejména názory, které označovali jako rasistické.

Podle Taragoše nejsou Křečkovy výroky ojedinělé. „Již loni jsme na jeden z jeho útoků reagovali společně s dalšími organizacemi otevřeným dopisem Evropské komisi," uvedl a dodal, že odpověď komise bude brzy zveřejněna.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Veřejný ochránce práv, Romea.cz

Štítky ČR, právo, menšiny, Romové, ombudsman, Stanislav Křeček, Agentura pro sociální začleňování, Aktuálně.cz, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pinno Britt

Škoda slov pokud chce nějaký romodrom už zasahovat takto vysoko, když ombudsmana volí PS a tohoto romodroma kdo ? Že si dovolí vůbec něco takového veřejně prohlásit. Už by se jim měl udělat tipec s podporami a vším čeho tady v Čr zneužívají a určitě by je přešli takovéto nesmysly a pokud se jim nelíbí hranice jsou otevřeny a pááá pááá.

Sobota, 12. února 2022, 09:49Odpovědět

Baron Kocharovski

Adam Ádler

Češi jsou nejhloupější národ na světě, neboť jen oni si nechají srát na hlavu nějakým ROMODROMEM! ádlere, ádlere, ty nevzdělaný tupče! a že např. s ČERNOCHY mají OBDOBNÉ problémy po celém světě, o tom nevíš nic, co? no jistě, to by sis musel výtáhnout tu svoji dutou hlavu ze zadku!

Pátek, 11. února 2022, 15:09Odpovědět

Baron Kocharovski

stanislava křečka jsem nikdy neměl rád! obzvlášť pamatuji, když se "chluvil" titulem judr., přestože byl "pouze" mgr. ... (dnes už titul judr. užívá právem). tentokrát ale MUSÍM s křečkem jednoznačně SOUHLASIT! ciGáni devastují vše a všude a jsou zvyklí, že stát jim vše dá pokaždé ZADARMO! a je fakt, že když nezačneme věci nazývat pravými jmény, těžko se pak můžeme vůbec vypořádat se samotnými problémy! a nějaký romodrom, co to jako je?! MORDOR?! když budou ciGáni pracovat a snažit se jako ostatní, "nikdo si jich ani nevšimne." (pamatuji dobu, kdy ciGáni makali na stavbách a jejich ženské chodily třeba uklízet. kdo nedělal: ciGán či neciGán - za příživu skončil v base)! jenomže dnes, dnes nikdo nemusí dělat, a tak si mnozí zvykli jen "natahovat ruce" a říkat jen: "dej, dej," a: "ručičky nebojte se, vy dělat nebudete...!" :-((( ZADAMO NIKDY NIKOMU NIC, AŤ JE ČERNÝ NEBO BÍLÝ! :-((( (a romodor klidně zruště! nějaký spolek "sající jen dotace...," je úplně k ničemu!

Pátek, 11. února 2022, 15:06Odpovědět

Josef Mašek

to je omyl za to může Putin

Pátek, 11. února 2022, 14:25Odpovědět

Josef Zima

aaa

Pátek, 11. února 2022, 12:54Odpovědět

Jiřina Turčínová

Potrefená husa....

Pátek, 11. února 2022, 12:23Odpovědět

Milan Žigo

Jo v tomto státě nemůžeš říct křivé slovo proti cikánům a ti se smějí a žijí z našich daní

Pátek, 11. února 2022, 11:51Odpovědět

Petr Ševčík

Romodrom? Nějaká všeobecně prospěšná nezisková organizace s milionovými dotacemi.

Pátek, 11. února 2022, 10:53Odpovědět

Adam Ádler

Češi jsou nejhloupější národ na světě, neboť jen oni si nechají srát na hlavu nějakým ROMODROMEM!

Pátek, 11. února 2022, 10:38Odpovědět

Otakar Vacek

Napište jedno slovo co nejni pravda pak někoho odvolávejte jak někdo napíše pravdu o cikánech tak to je jak když píchneš do vosího hnízda chápu že si bráníte svůj pohodlný život bez práce na úkor většiny

Pátek, 11. února 2022, 08:54Odpovědět

Ředitel Romodromu chce odvolání ombudsmana. Nelíbí se mu jeho výrok o Romech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.