Počasí dnes20 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Green Deal? Česko má problém, v lesích dochází odpadní dřevo, říkají vědci z Brna

Klimatická neutralita do roku 2050. To je hlavní cíl Green Dealu, který se snaží o výrazné snížení emisí skleníkových plynů. Podle odborníků z brněnské Mendelovy univerzity (MENDELU) může mít ale Česká republika problém s naplněním jednoho z bodů. Dochází odpadní dřevo v lesích, varují.

Česká republika se může v budoucnosti potýkat s problémem se splněním jednoho z cílů Green Dealu, souboru iniciativ Evropské komise. Mezi hlavní úkoly v oblasti energetiky a ochrany klimatu patří zvýšení podílu obnovitelných zdrojů energie na hrubé konečné spotřebě energie na dvaatřicet procent za celou EU.

Česko se zavázalo dosáhnout podílu dvaadvacet procent. „Abychom se k tomuto cíli přiblížili, bude v ČR vzhledem ke klimatickým, hospodářským a politickým podmínkám nadále hrát významnou roli lesní biomasa," vysvětlil Jakub Michal z Ústavu lesnické a dřevařské ekonomiky a politiky MENDELU.

Pro energetické účely se zpracovává odpadní dřevo, které po pokácení nemá jiné využití. Jde o větve či shnilé části kmenů stromů. Vědci vypočítali, že celkový roční objem dendromasy pro energetické účely Česka činí do roku 2036 13,473 milionů tun s maximálním ročním podílem lesní biomasy 7,645 milionů tun. V období do roku 2018 byl přitom tento roční objem průměrně 7,896 milionů tun.

Řešením může být odpad z pil a papíren

Pokud se má v Česku zvyšovat podíl lesní biomasy z primární produkce v palivovém mixu, budou se muset hledat zdroje jinde než v lese. Momentálně je totiž na své maximální hranici. „Další zvyšování při zachování principů trvale udržitelného hospodaření v lesích již není možné a mohlo by mít za následek ohrožení bezpečnosti dodávek v delším časovém horizontu včetně nebezpečí deformace trhů s dřevní surovinou v sortimentech technologického zpracování, jako je pilařská kulatina, dříví pro průmysl papíru a celulózy nebo výroba aglomerovaných materiálů na bázi dřeva," řekl Dalibor Šafařík z Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU.

Od roku 2018 dochází k výraznějšímu zvýšení podílu lesní biomasy v palivovém mixu, způsobeno je vlivem přebytku dříví, které úzce souvisí s kůrovcovou kalamitou. „Toto navýšení je ale pouze přechodné a souvisí s intenzitou těžeb v převážně smrkových porostech. Do budoucna ale, pokud budeme chtít zachovat kvalitu našich lesů, nebude v lesích, kde brát," zdůraznil Šafařík. Řešením nedostatku odpadního dřeva může být podle něj lepší využití odpadu na pilách, v papírnách nebo ve stavebnictví. 

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky green deal, ekologie, mendelova univerzita, Česko, les, dřevo, Zelená dohoda pro Evropu, Mendelova univerzita v Brně, Brno, biomasa, Evropská unie, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ladislav Strnad

Tak se bude vozit z Brazílie a bude! :-) :-) :-)

Sobota, 5. února 2022, 22:56Odpovědět

Joseph Xspy

Česko má problém ...odpad z lesa už dávno prodalo .Sice jsem jel právě údolím z Brna do Blanska a les mezi Šebrovem a Blanskem byl plný kmenů které viditelně nikdo za odpadní ještě neoznačil .

Sobota, 5. února 2022, 16:43Odpovědět

Green Deal? Česko má problém, v lesích dochází odpadní dřevo, říkají vědci z Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.