Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Indie slaví Den republiky i v Česku

Lednové oslavy indického Dne republiky uspořádalo Velvyslanectví Indie v České republice ve velkém stylu. Není to náhoda, protože letos Indie slaví 75. výročí své nezávislosti na koloniální nadvládě. Pod názvem „Azadi ka Amrit Mahotsav“ se tak koná řada akcí v Indii i zahraničí.

V den oslavy 26. ledna se po celé Indii za doprovodu indické hymny vyvěšuje státní vlajka. Děje se tak v sídlech státní správy a místní samosprávy a také ve školách, univerzitách a podobných institucích. Nejdůležitější akce se odehrává v Dillí za aktivní účasti prezidenta a předsedy vlády. Součástí programu je pochod lidí zastupujících různé oblasti života, který vyzdvihuje kulturní rozmanitost Indie a také sílu indické armády a ostatních bezpečnostních složek.

Letošní speciální program oslav v indickém hlavním městě zahrnoval několik premiér – leteckou přehlídku 75 stíhaček a vrtulníků indického letectva, kulturní vystoupení 480 tanečníků vybraných v celostátní taneční soutěži, deset 75 metrů dlouhých pláten namalovaných během akce „Kala Kumbh“ a ukázku v Indii vyrobených dronů spojenou se světelnou projekcí.

V České republice se v rámci letošních oslav indického Dne republiky konalo několik unikátních akcí: setkání s indickými studenty, mezinárodní jógová konference, kulturní program dětí v umělecké škole a vyvrcholením oslav byla oficiální recepce v Kongresovém centru Praha.

21. ledna oslavil velvyslanec Indie v ČR J.E. Hemant Kotalwar Den republiky se studenty Lékařské fakulty Masarykovy univerzitě v Brně. Na návštěvu ho pozval děkan fakulty prof. MUDr. Martin Repko, Ph.D. Součástí programu bylo setkání s indickými studenty, kteří s velvyslancem diskutovali o svých zkušenostech se studiem v České republice. Vedení fakulty se s panem velvyslancem domluvilo na pomoci při nalezení partnerských univerzit v Indii s následnými výměnnými pobyty studentů a při navázání odborné spolupráce na vědecko-výzkumném poli.

22. ledna proběhla v největším evropském jógovém středisku (ášramu) neziskové organizace Jóga v denním životě ve Střílkách na Kroměřížsku mezinárodní konference. Hlavními řečníky byli indický velvyslanec a indický jógový Mistr višvaguru svámí Mahéšvaránanda. Velvyslanec vysvětlil význam Dne Republiky pro Indii a ocenil dlouhodobý přínos višvaguru Mahéšvaránandy a organizace Jóga v denním životě šíření dobrého jména jógy a Indie v České republice. MUDr. Kateřina Sheardová, vedoucí Centra paměti Mezinárodního centra klinického výzkumu při FN u sv. Anny v Brně seznámila účastníky s využitím jógy a systému Jóga v denním životě v prevenci a léčbě následků onemocnění COVID, včetně poruch paměti a psychických potíží.

Višvaguru Mahéšvaránanda jezdí do České republiky pravidelně od roku 1973. Přednáší o jógové duchovnosti a filozofii a školí cvičitele jógy. 25 poboček Jógy v denním životě nabízí ve více než stovce českých obcí a měst téměř 500 pravidelných jógových kurzů pro veřejnost. Všechny kurzy, semináře a další akce pořádané spolky Jóga v denním životě je možné najít na webové adrese www.joga.cz a facebookové adrese www.fb.com/jogavdennimzivote.cz

24. ledna se velvyslanec zúčastnil hudebního vystoupení a vernisáže výstavy uspořádané žáky ZUŠ Řevnice v rámci oslav Dne republiky. Byla to zároveň příležitost oslavit 125. výročí narození významného indického bojovníka za svobodu Netadží Subhaše Čandry Bose.

Celé oslavy Dne republiky pak vyvrcholily recepcí, jíž se zúčastnili významní čeští představitelé a zahraniční diplomaté. Hlavní hostem byl náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák. Instrumentální verzi české a indické hymny provedli členové Ústřední hudby Armády ČR.

Velvyslanec také poděkoval primátorovi Liberce Jaroslavu Zámečníkovi za jeho gesto, kdy nechal na oslavu indického Dne republiky nasvítit historickou budovu liberecké radnice v barvách indické vlajky.

V rámci Dne republiky zaslal předseda indické vlády osobní pozdrav Jakubu Jandovi, řediteli Bezpečnostního centra Evropské hodnoty v Praze s oceněním jeho práce v oblasti globální bezpečnostní politiky.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Velvyslanectví Indie v České republice, Jóga v denním životě

Štítky Indie, česká republika, velvyslanectví, Den republiky, Česko, slavnost, univerzita, jóga, Dillí, Jaroslav Zámečník, Martin Repka, Jiří Kozák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Indie slaví Den republiky i v Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.