Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pod brněnským výstavištěm vedou nové horkovody. Snižují ztráty tepla

Snadnější zásobování teplem získal celý areál brněnského výstaviště, kde v prosinci skončila náročná rekonstrukce parovodních rozvodů. Zastaralou techniku nahradily moderní horkovody, které ušetří finance a budou znamenat také menší spotřebu zemního plynu.

Na brněnském výstavišti nahradily loni Teplárny Brno více než tři kilometry parovodních rozvodů. Rekonstrukce sítě odstartovala na základě dohody městské společnosti s Veletrhy Brno (BVV) a její součástí byl i odkup rozvodů do majetku tepláren. „Usnadňuje se tak do budoucnosti zásobování teplem, ale i chladem, který je v nabídce Tepláren Brno novinkou, budoucích rozvojových území navazujících na páteřní trasy vedené v areálu. A to včetně budované multifunkční haly,“ vysvětlila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). 

Náročné práce v areálu trvaly od května do prosince loňského roku. Dělníci pracovali v kolektorech i otevřených výkopech. Kromě oprav rozvodů došlo také na modernizaci třinácti výměníkových stanic, které zůstávají v majetku BVV. „Všechno, včetně závěrečného odzkoušení, se podařilo sladit podle odběru tepla jednotlivých výstavních pavilonů a tak, aby chod v areálu nebyl narušen a na výstavišti se mohly uskutečnit plánované akce,“ řekl ředitel servisu Tepláren Brno Martin Šroubek.

Investice vyšla na pětasedmdesát milionů korun. Dvě třetiny financí putovaly na náklady na výměnu parovodů, které pomohla teplárnám uhradit dotací poskytnutých Ministerstvem průmyslu a obchodu. Podle předpokladů ušetří moderní horkovody společnosti BVV deset až patnáct procent spotřeby tepla.

S přestavbou na horkovody, které snižují ztráty tepla, se na celém území města v Brně začalo v roce 2010. Jejím cílem je čistě horkovodní rozvodná soustava. Dosud bylo nahrazeno zhruba šestapadesát kilometrů parovodů. Horká voda bude znamenat menší spotřebu zemního plynu a přinese roční úspory v desítkách milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky výstaviště, brněnské veletrhy, rekonstrukce, horkovody, parovody, Brněnské výstaviště, teplo, rozvod, Veletrhy Brno, Teplárny Brno, Markéta Vaňková, ODS, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod brněnským výstavištěm vedou nové horkovody. Snižují ztráty tepla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.