Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hasiči budou mít v Rosicích novou stanici za desítky milionů korun

Hasiči budou mít v Rosicích na Brněnsku novou stanici, investice je téměř 89 milionů korun. Současná už nevyhovuje jejich požadavkům. Informoval o tom mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška. Včera se uskutečnilo slavnostní poklepání základního kamene. V místě plánované stanice už je staveniště, hotovo by mělo být v lednu 2023.

Současná stanice podle mluvčího dlouhodobě nevyhovuje požadavkům na moderní hasičskou stanici. Její vzhled i vnitřní uspořádání totiž spíše připomínají rodinný dům. Na stanici slouží 30 hasičů ve třech směnách a jeden velitel stanice. Díky svému umístění zasahuje jednotka často u dopravních nehod na dálnici D1. V uplynulém roce měla 544 zásahů. „Počet hasičů by měl zůstat stejný. Nynější stanice je ale téměř v centru města, ta nová bude na okraji," uvedl mluvčí.

Slavnostního poklepání základního kamene nové stanice se účastnil mimo jiných ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), generální ředitel Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR Vladimír Vlček, jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) nebo ředitel HZS Jihomoravského kraje Jiří Pelikán.

Rekonstruovat a stavět hasičské stanice je podle Vlčka potřeba v celé zemi. „Jak v oblasti strojních investic, tak v oblasti stavebních investic se za řadu let navýšil vnitřní dluh hasičského záchranného sboru. Hovoříme až o miliardách, a o to větší důvod je, aby k takovýmto akcím, jako je tato, docházelo častěji," uvedl Vlček.

Na jihu Moravy působí kolem tisíce profesionálních hasičů. V posledních letech zasahují zhruba u dvanácti tisíc událostí ročně. Loni například několik týdnů pomáhali mimo jiné s odklízením následků škod po tornádu, které na Břeclavsku a Hodonínsku v závěru června poničilo asi 1 200 domů.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZSOL

Štítky ČR, hasiči, stavby, Brněnsko, Rosice, investice, Jaroslav Mikoška, Vladimír Vlček, Hasičský záchranný sbor, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Jan Grolich, Jiří Pelikán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči budou mít v Rosicích novou stanici za desítky milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.