Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Před 75 lety se otevřel v Brně hokejový stadion za Lužánkami

Před 75 lety, 19. ledna 1947, byl v Brně otevřen zimní stadion za Lužánkami. Byl tehdy třetí s umělou ledovou plochou v nynější ČR a čtvrtý v bývalém Československu - po otevření stadionu v Praze na Štvanici v listopadu 1932, stadionu v Bratislavě v prosinci 1940 a stadionu v Českých Budějovicích v říjnu 1946. Stadion byl uzavřen v roce 2000 a zbořen na přelomu let 2008 a 2009.

Nejslavnější éra stadionu, který byl zastřešen až od roku 1964, byla v 50. a 60. letech, kdy na něm své domácí zápasy hrávala Rudá hvězda Brno, dnes Kometa. Tým, který na stadionu získal 11 titulů mistrů republiky, jej opustil v roce 1998. Stadion chátral a v roce 2000 byl uzavřen. Kometa nyní hraje ve Winning Group Areně, bývalé Hale Rondo.

Hrála se zde celá řada reprezentačních hokejových klání, většinou přátelských, v roce 1959 se zde dokonce odehrála jedna ze základních skupin mistrovství světa. V padesátých letech po vzniku RH Brno na něm hrála svá domácí utkání ještě Zbrojovka Brno a Spartak Královo Pole. Kromě hokeje byl i základnou krasobruslařů, vyrostlo na něm několik desítek reprezentantů.

Mimo sezonu stadion sloužil jako letní kino a konaly se na něm i různé kulturní akce (například zde koncertovali v roce 1969 Beach Boys). Byl dějištěm i velkých basketbalových akcí. Na finále PMEZ 1964 Zbrojovka Brno - Real Madrid se tísnilo ve vyprodaném hledišti 11.000 diváků, o pět let později se zde odehrálo semifinále PMEZ Zbrojovka - CSKA Moskva. Dvakrát na stadionu vystupovali slavní Harlem Globetrotters. Na zimním stadionu se také odehrála jedna skupina mistrovství světa basketbalistek v roce 1967 a využili jej k zápasům v PMEZ i volejbalisté Zbrojovky Brno.

Na místě původního stadionu by měla v budoucnu vyrůst moderní hokejová hala. Prvním symbolickým krokem k její výstavbě byly v roce 2016 dva extraligové zápasy open air, v nichž se Kometa střetla s Plzní a následně se Spartou Praha. Toto utkání navštívilo v provizorní aréně pod širým nebem za Lužánkami 21.500 diváků, což byl současně nový extraligový rekord (v roce 2020 překonaný).

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv HC Kometa Brno

Štítky Kometa, hokej, Historie, Brno, Stadion, HC Kometa Brno, Lužánky, AC Sparta Praha, HC Slovan Bratislava, SK Dynamo České Budějovice, Česko, Československo, Štvanice, FC Zbrojovka Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 75 lety se otevřel v Brně hokejový stadion za Lužánkami  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.