Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Cena nových bytů v Brně meziročně vzrostla o čtvrtinu. Prodeje byly rekordní

V Brně se loni prodalo rekordní množství nových bytů od ekonomické krize. Lidé zaplatili za metr čtvereční téměř o čtvrtinu více než v roce předchozím. Největší zájem byl v první polovině roku, kdy mohli kupci využít velmi nízkých úrokových sazeb úvěrů na bydlení.

V uplynulém roce se v Brně prodalo celkem 1 192 bytů v novostavbách, tedy o čtvrtinu více než v roce předchozím. Pro prodejce bylo druhé čtvrtletí roku 2021 nejúspěšnějším kvartálem od ekonomické krize před třinácti lety. Zájem nepolevil ani v dalších obdobích, a to i přes rostoucí ceny hypoték.

„Je to dáno mimo jiné tím, že roste počet investičních nákupů. Někteří kupující, kteří nákup zvažovali či oddalovali se navíc zalekli rostoucích sazeb a v druhé polovině roku se snažili ještě realizovat plánované nákupy za přijatelný úrok,“ vysvětlil František Šudřich, ředitel společnosti IMPERA styl, která se zabývá výstavbou nemovistostí.

Kupující investovali do brněnských nových bytů historicky rekordní 6,5 miliardy korun. Jako největší v historii se ukázaly také objemy hypoték. Podle České bankovní asociace půjčily banky lidem na bydlení celkem 541 miliard korun. V závěru roku pak úrokové sazby rostly a dosáhly až ke čtyřem procentům.


Statistika průměrné ceny za prodaný metr čtvereční..

Loni jevili lidé největší zájem o jednopokojové byty. Garsonky tvořily čtyřicet procent všech prodejů, následovaly byty dvoupokojové a třípokojové. Za čtvereční metr nového bytu si Brňané oproti roku 2020 připlatili téměř o čtvrtinu více. Cena u prodaných bytů se poprvé přehoupla lehce přes hranici sta tisíc korun. 

„Vysoký zájem o malometrážní byty potvrzuje také ukazatel rychlosti prodeje neboli průměrný počet měsíců, které se prodaný byt nabízel. Nejrychleji mizely z nabídky developerů právě malé garsonky, v průměru se takový byt nenabízel ani šest měsíců. Většina developerských projektů se přitom prodává rok a půl až dva roky před dokončením,“ popsal Šudřich. Zároveň se ale zlepšila nabídka nových bytů. Na začátku letošního roku jich v cenících brněnských developerů bylo o polovinu více než o rok dříve.

Cena bytů rychle rostla

Vysoká poptávka se promítla také do cen nabízených nemovitostí, které v průběhu roku rychle zdražovaly. Od podzimu už se ale cena bytů v Brně neměnila. Nový jednopokojový byt se aktuálně nabízí za cenu 4 650 000 korun a průměrná cena za metr čtvereční volných bytů se vyšplhala na 124 500 korun.

Letos očekávají odborníci v moravské metropoli další nárůst nabídky nových bytů. Připravují se nové projekty a zároveň pravděpodobně klesne poptávka, což by mělo vést ke stagnaci cen. „Růst nabídky navzdory velmi silným prodejům loňského roku naznačuje částečné zlepšení situace s výstavbou bytů v Brně. Tomuto stavu z našeho pohledu napomohlo schválení 43. balíku změn územního plánu města Brna. Pozitivní dopady tohoto opatření se nyní s ročním zpožděním začínají projevovat v rostoucí nabídce bytů," řekl k tématu předseda Asociace brněnských architektů a stavitelů Marek Vinter


Průměrná cena za metr čtvereční volných bytů v Brně.

 

Ohodnoť článek

Foto Pexels/Pixabay.com | Zdroj Trikaya, IMPERA styl

Štítky prodej, byty, nemovitost, analýza, Brno, metr čtvereční, Česká bankovní asociace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cena nových bytů v Brně meziročně vzrostla o čtvrtinu. Prodeje byly rekordní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.