Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Brněnské zastupitelstvo má v červnu schvalovat nový územní plán

Brno by mělo mít před letními prázdninami po osmadvaceti letech nový územní plán. Zastupitelé by jej měli schvalovat na červnovém zasedání. Před vedením města je nyní závěrečná fáze jeho tvorby. Dosud se uskutečnila tři veřejná projednání a počet podání připomínek se výrazně zmenšil, což nahrává připravenému harmonogramu, řekl radní pro územní plánování a rozvoj města Filip Chvátal (KDU-ČSL).

Cesta k novému územnímu plánu trvala celé volební období a úředníci museli vypořádat tisíce připomínek k návrhům. „Po představení prvního návrhu územního plánu k nám doputovalo 8200 jednotlivých podání s připomínkami, před druhým projednáním jich bylo 3 tisíce. Po třech veřejných projednáních počet podání klesl pouze na 200,“ řekl Chvátal.

Současný územní plán měl podle starého stavebního zákona platnost do konce letošního roku. Nový stavební zákon sice toto omezení odstranil, ale současná vláda dlouhodobě hovoří o tom, že nový zákon nenechá ve schválené podobě. Kvůli nejistotě proto chtějí zastupitelé nový územní plán schválit do konce roku. „Na přelomu ledna a února provedeme formální dohadovací řízení mezi zástupci městských částí a městskou radou. Zároveň usilovně pracujeme na dokončení vypořádání posledních připomínek a námitek, které dorazily v prosinci,“ uvedl Chvátal.

Územní plán je klíčový pro kontrolovaný rozvoj území, definuje, co se kde může stavět a za jakých podmínek. Brno má současně jeden z nejstarších územních plánů v Česku a naléhavě potřebuje nový, aby se mohlo rozvíjet. Starý územní plán z roku 1994, ač po četných změnách, neumožňuje proměnu některých starých průmyslových areálů pro současné potřeby, především pro bytovou výstavbu. Nový územní plán také řeší komplexně protipovodňovou ochranu, což může odblokovat velká území pro novou výstavbu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KAM

Štítky Brno, územní plán, Zastupitelstvo, Magistrát, KAM, KDU-ČSL, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnské zastupitelstvo má v červnu schvalovat nový územní plán  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.