Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Břeclavi dostanou hnědé popelnice na bioodpad

Lidé v Břeclavi si mohou požádat o hnědou popelnici, která je určená na nepotřebný bioodpad. Nádoba bude k dispozici zdarma pro rodinné domy a poslouží především k vyhazování zbytků z kuchyně, jako jsou slupky, zbytky ovoce a zeleniny nebo kávový odpad.

Břeclavané, kteří mají ve městě trvalý pobyt, budou moci od pondělí 18. ledna žádat o popelnice na bioodpad. Hnědé nádoby, které například Brňané využívají už od dubna, poslouží na zbytky z kuchyně, kterých v komunálním odpadu v posledních letech stále přibývá. „Rozbory obsahu kontejnerů a popelnic ve městě nám ukázaly, že někde i přes polovinu jejich objemu tvoří biologicky rozložitelná složka. Hledali jsme cestu k lepšímu separování této složky odpadu a rozhodli jsme se, že nabídneme do každého rodinného domu biopopelnici,“ vysvětlilo vedení města.

Podle nového zákona o odpadech je nově stanovena povinnost zvýšit separaci odpadu z 30 % na 60 % do roku 2025. Břeclav je podle dat za rok 2020 na úrovni 27 %.

Na jaře budou do rodinných domů nabídnuty zdarma také kompostéry na biologický odpad ze zahrádek. „Po dobré zkušenosti s tříděním bioodpadu Na Valtické rozšíříme jeho třídění od roku 2023 také jeho třídění na sídlištích,“ řekl břeclavský místostarosta Jakub Matuška (Mladí a neklidní). Náklady na pořízení kompostérů spolufinancují fondy Evropské unie, hnědé popelnice pořídilo město.

Do seznamu čekajících na biopolelnice a kompostéry se v minulém roce zapsalo více než tisíc zájemců. Ti jsou nyní pracovníky Technických služeb oslovováni jako první. K vyzvednutí popelnice, které stojí v Rena Hall v areálu bývalého cukrovaru, potřebují Břeclavané občanský průkaz, číslo popisné a číslo parcely, na které bude nádoba umístěna.

Co do bio popelnic patří? Především kuchyňský bioodpad – zbytky potravin rostlinného původu, slupky a zbytky zeleniny a ovoce, jádřince, pecky, ale i čajové sáčky, kávový odpad.                                                              
Do bio popelnice nepatří: živočišné zbytky jako např. maso, oleje, tuky kosti, mléčné výrobky, stavební odpad, kamení, textil, cigarety, popel a samozřejmě komodity jako plasty, kovy, sklo a směsný komunální odpad.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Jihlavská Drbna

Štítky hnědé popelnice, bioodpad, popelnice, biologicky rozložitelný odpad, odpad, Břeclav, rodinný dům, Evropská unie, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Břeclavi dostanou hnědé popelnice na bioodpad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.