Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Brno bude mít novou městskou firmu. Postará se o solární panely na střechách

V Brně vznikne dceřiná společnost městské firmy Sako Brno nazvaná Sako Brno Solar, která se bude starat o umístění a provoz solárních panelů na střechách městských objektů. Vznik firmy schválili zastupitelé. Město chce do pěti let za více než miliardu umístit panely na 500 střech jako například domovy seniorů, bytové domy nebo školy. Chce tím snížit emise oxidu uhličitého (CO2) a ušetřit za energie.

Od projektu fotovoltaické elektrárny si vedení města slibuje roční výrobu elektřiny kolem 43 gigawatthodin (GWh) ročně, což by znamenalo roční úsporu emisí nejméně v hodnotě 36.000 tun CO2.

Primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) řekl, že společnost vznikne od 1. ledna příštího roku. Instalace prvních panelů už se uskutečnila minulý týden na střechách bytových domů ve Vojtově ulici. Úvodní projekt brněnské fotovoltaické elektrárny dokončí SAKO Brno do konce roku. Následovat bude osazení panelů na střeše Domu s pečovatelskou službou v Horově ulici.

Energie z prvních panelů je podle předsedy představenstva firmy Sako Brno Filipa Ledera (KDU-ČSL) určená ke spotřebě v místě objektu. „V navazující etapě již budeme chtít plně využívat maximální plochy střech. Získané přebytky chceme využít na potřebných místech našeho systému, ukládat v bateriových úložištích, případně energii akumulovat do horké vody či vodíku a odložit její spotřebu na pozdější dobu," uvedl Leder.

Odhadované náklady 1,2 miliardy na položení panelů na střechy pokryje podle Hladíka částečně dotace od státu, úvěr firmy, ale částečně se mohou podílet i občané, kteří si budou moct koupit část akcií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Panely, Soláry, Firma, Městská, střecha, oxid uhličitý, SAKO Brno, energie, Petr Hladík, KDU-ČSL, Filip Leder

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno mít novou městskou firmu. Postará se o solární panely na střechách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.