Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihomoravští bezdomovci nepotřebují pro vstup do nocleháren test na covid

Pro přespání v některé z nocleháren na jihu Moravy nemusí lidé bez domova podstupovat antigenní test na covid-19, většina služeb je testuje pouze tehdy, když mají příznaky onemocnění. Covid se v této skupině lidí zatím významněji nešíří, řekli dotázaní zástupci sociálních služeb v kraji. Oslovené organizace svým klientům zajistily také očkování proti koronaviru.

Vzhledem k přechodnému oteplení zatím není o přespávání v noclehárnách příliš velký zájem. V brněnských noclehárnách bylo ve středu ve třech krizových centrech obsazeno 29 lůžek z celkových 122, noclehárna v Hodoníně byla obsazena ze 60 procent stejně jako v Blansku.

Dárek pro bezdomovce. Zdědí uniformy po brněnských šalinářích

Předčasný vánoční dárek obdrželi jihomoravští bezdomovci, které se rozhodl obdarovat brněnský dopravní podnik. Lidé bez střechy nad hlavou dostanou várku zimních bund po dopravácích. Oblečení rozvezou pracovníci charity potřebným lidem po celé...

„Test není podmínkou noclehu. Služby testují nárazově. Pokud klient vykazuje klinické příznaky nemoci covid-19, je u něj provedeno bezodkladně testování. V případě pozitivního výsledku se klient přemístí do Centra sociálních služeb Kasárna Židenice, kde je zajištěna komplexní péče,“ uvedla Radka Loukotová z tiskového oddělení brněnského magistrátu.

Stejně přistupují k testování klientů i v Hodoníně a Blansku. „Testujeme nárazově, pokud máme podezření, že je klient nemocný. Pokaždé klientům měříme teplotu, a pokud mají příznaky naznačující covid, otestujeme je. Zatím jsme ale neměli žádného pozitivního. Pro případ, že by někdo z klientů covidem onemocněl, máme připravené karanténní ubytování nejen pro něj, ale i pro ostatní, kdo by s ním přišli do kontaktu,“ uvedl vedoucí blanenské noclehárny Jiří Papiž.

Sociální služby v jihomoravských městech lidem bez domova nabízejí většinou i možnost očkování. Brněnský magistrát jim tuto možnost dal přímo na odboru sociální péče, kde dostalo vakcínu 81 lidí. Zájem o očkování měli i lidé bez domova v Hodoníně. „Nabízeli jsme jim očkování ve spolupráci s městským úřadem. Naši stálí klienti se do programu zapojili a nechali se očkovat už letos na jaře, nyní tak řada z nich dostává třetí dávku vakcíny,“ uvedla za hodonínskou Charitu Kamila Hadová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky Jmk, Charita, Bezdomovci, COVID-19, bezdomovec, sociální služby, Morava, Hodonín, Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravští bezdomovci nepotřebují pro vstup do nocleháren test na covid  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.